Protocol Corona virus voor vrijwilligers

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) heeft zich in Europa verspreid en inmiddels ook Nederland aangetroffen. Stichting Evenmens handelt volgens de actuele richtlijnen van het RIVM ten aanzien van voorzorgsmaatregelen en behandeling.

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een zeer beperkte rol te spelen.. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Door hoesten en niezen brengt hij het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.
Voorzorgsmaatregelen:
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Wrijf niet in je ogen met je handen

Symptomen:
Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Het is natuurlijk verstandig, net als bij griep, thuis te blijven als je koorts en luchtwegklachten hebt. Daarmee wordt verspreiding van het virus zo mogelijk bestreden.
Als je vermoedt dat je inderdaad bent besmet met het coronavirus, meld je dan telefonisch bij de huisarts. Die zal vragen stellen over de ernst van de klachten en overlegt vervolgens met de GGD of het nodig is om te testen op het virus. De GGD zal eventueel op bezoek komen om vast te stellen of er inderdaad sprake is van besmetting met het coronavirus.

Mocht je zelf griep symptomen hebben (zoals hoesten, koorts en kortademigheid) en heb je afspraken gepland met kwetsbare mensen (ouderen of andere mensen met een lagere weerstand) neem dan contact op met één van onze consulenten zodat we de afspraken kunnen annuleren.

Reizen:
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor een aantal landen een negatief reisadvies af gegeven. Voor meer informatie kijk op de site van de Rijksoverheid/Reisadvies van buitenlandse zaken.

Klik hier voor het protocol Handen wassen van het RIVM