Mantelzorgers
Bent u mantelzorger?
Mantelzorger bent u als u langere tijd voor uw naaste zorgt. Mantelzorg geeft u vaak vanzelfsprekend of gewoon, omdat het zo hoort. Mantelzorgen kan voldoening geven. Maar vaak komt er ook heel wat op uw schouders terecht.
Valt de zorg u soms zwaar? Dan ondersteunen we u graag. We kunnen bijvoorbeeld een zorgvrijwilliger inzetten, ondersteunen bij gesprekken met de gemeente of de formele zorg. Misschien heeft u behoefte aan een luisterend oor, hulp of informatie en advies over een ziekte of beperking. Wij geven trainingen en cursussen en wij brengen u ook in contact met andere mantelzorgers.
Er is veel mogelijk. Samen met u kijken we hoe we u het beste kunnen helpen.

Onze ondersteuningsmogelijkheden
De gemeente is vanaf 2015 verantwoordelijk voor veel zorgtaken en kan mantelzorgers een blijk van waardering geven. Voor de gemeenten Hellendoorn, Olst-Wijhe, Rijssen-Holten en Twenterand handelt Evenmens de aanvragen af. Hierdoor heeft Evenmens de mantelzorgers eerder in beeld, kan eerder informatie en advies worden gegeven en daar waar mogelijk kan ondersteuning worden geboden om overbelasting te voorkomen.
Direct naar:
Gemeente Hellendoorn
Gemeente Olst-Wijhe
Gemeente Rijssen-Holten
Gemeente Twenterand
Mantelzorgers lopen het risico dat ze door de zorg en de dagelijkse plichten en beslommeringen, overbelast raken. Evenmens ondersteunt mantelzorgers zodat overbelasting wordt voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan het bieden van een luisterend oor, het geven van informatie en advies, het overnemen van regeltaken of het helpen met het invullen van formulieren.
Wij bieden ook meer uitgebreide vormen van ondersteuning, zoals respijtzorg (tijdelijke ontlasting van de zorg om overbelasting te voorkomen door het inzetten van zorgvrijwilligers) en ontspannende activiteiten.
Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning?
Neem contact op met onze consulenten in uw gemeente. In een aantal gemeenten wordt door de mantelzorgconsulenten van Evenmens een spreekuur gehouden.
Hellendoorn: 0548 - 638 830
Olst-Wijhe: 0570 - 820 993
Raalte: 0572 - 820 997
Rijssen-Holten: 0548 - 638 830
Twenterand: 0546 - 898 372
Wierden: 0546 - 898 372
Wanneer uw mantelzorgtaken tijdelijk overgenomen worden door een professional of vrijwilliger dan heet dat respijtzorg.
Mantelzorg is intensief, zeker als u dat combineert met een baan of uw gezin. U kunt alleen goed voor een ander zorgen als u ook goed voor uzelf zorgt. Tijd nemen voor ontspanning is daarbij belangrijk. Als mantelzorger neemt u al gauw veel zorgtaken op u. Het is belangrijk om de zorg te delen, zodat u de zorg goed kunt combineren met andere bezigheden.
Als u voor langere tijd mantelzorger bent, dan is het aan te raden om ook regelmatig even een pauze te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de zorg met anderen te delen. Dit kan met mensen in uw omgeving, door vrijwilligers of door professionals. Dit kan incidenteel of structureel bij u thuis of buitenshuis. Welke zorg u kiest hangt af van de wensen en behoeften van u en/of degene voor wie u zorgt.
Meer weten over Respijtzorg / Vrijwillige Thuiszorg?
Neem dan contact op met onze consulent in uw gemeente!
Hellendoorn: 0548 - 638 830
Olst-Wijhe: 0570 - 820 993
Raalte: 0572 - 820 997
Rijssen-Holten: 0548 - 638 830
Twenterand: 0546 - 898 372
Wierden: 0546 - 898 372
.
Wie behoefte heeft aan herkenning of steun van mensen die in dezelfde situatie zitten of al verder zijn, kan terecht bij één van de lotgenotengroepen van Evenmens. Denk aan lotgenotencontact op het gebied van:
- Mantelzorg
- Autisme
- Partners van mensen met dementie
- Ouders van zorgintensieve kinderen
- Mensen met een naaste met GGZ problematiek.
Uitwisseling van ervaringen met mensen die al langer met soortgelijke problemen omgaan, kan leiden tot nieuwe inzichten.
Meer weten?
Neem contact op met onze consulenten in uw gemeente.
Hellendoorn: 0548 - 638 830
Olst-Wijhe: 0570 - 820 993
Raalte: 0572 - 820 997
Rijssen-Holten: 0548 - 638 830
Twenterand: 0546 - 898 372
Wierden: 0546 - 898 372
Evenmens Samen Verder is bedoeld voor mantelzorgers met een gemis. Binnen Samen Verder worden deze mantelzorgers in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten.
Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. U kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven.
Lotgenotencontact vindt onder andere plaats in de vorm van fiets- en wandelcoaching.
Daarnaast kunnen ook gesprekken thuis gevoerd worden en wordt een aantal keren per jaar een Samen Verder Trefpunt gehouden.
Klik hier voor het complete aanbod.
Gezinnen die veel problemen tegelijk hebben, komen daar vaak moeilijk uit. Door alle stress komt de ontwikkeling van de kinderen in de knel en worden gezinnen doorverwezen naar hulpverlening. Maar niet iedereen vindt dat altijd de fijnste oplossing. Om deze gezinnen te helpen en kinderen de kans te geven gezond op te groeien, is Stichting Evenmens in zeven gemeenten in Overijssel van start met gegaan met Samen Oplopen.
Klik hier voor meer informatie.
Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld! Gemiddeld 1 op de 5 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. In de zorg is het zelfs 1 op de 4 werknemers.
De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn. Het kan leiden tot stress en overbelasting. Om ervoor te zorgen dat u beide naast elkaar kunt blijven doen, is het belangrijk dat u een goede balans vindt. Evenmens kan u hierbij helpen!
Ons aanbod:
- Individuele ondersteuning via onze mantelzorgconsulent Werk & Mantelzorg
- Samen in gesprek met uw werkgever om de belasting van uw taken bespreekbaar te maken
- Helpen met het inzichtelijk maken van alle verlofregelingen
- Een gesprek met uw werkgever voorbereiden
- Contact met lotgenoten via een speciale lotgenotengroep.
Meer weten?
Neem contact op via: info@evenmens.nl
Zorgt u langdurig en intensief voor uw partner, ouder, vriend of buur met geheugenproblemen / dementie? Wij willen er zijn voor u en uw naaste met dementie. Wij bieden u diverse mogelijkheden, waaronder specifieke Ontmoetingscentra Dementie en de Kracht van Herinneringen: Bijeenkomsten voor
mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Ook kunt u een Cursus Omgaan met dementie volgen of een Alzheimer Café / Trefpunt in uw regio bezoeken.
Klik hier voor het volledige aanbod op het gebied van dementie.
Voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met een beperking binnen het autismespectrum (ASS) biedt Evenmens een aantal diensten aan.
- Wandeling voor ouders van een kind met autisme
- Wandeling voor mensen met een partner met autisme
- 5 keer per jaar een Autisme Trefpunt, waar diverse thema's worden besproken.
- Lotgenotengroepen
- Inzet van een vrijwilliger
Klik hier voor het volledige aanbod op het gebied van autisme.
Mantelzorgen: Doe het bewust
Meestal begint het ‘zorgen voor een naaste’ in het klein, maar gaandeweg krijgt u meer taken waardoor de zorg meer tijd gaat kosten. Hierdoor loopt u het risico dat u langzaamaan overbelast kunt raken. Deze cursus is bedoeld voor mensen die de zorg nog niet als zwaar belastend ervaren. Tijdens de cursus zal aandacht gevraagd worden voor de mooie aspecten van de mantelzorg. En hoe mantelzorger en verzorgde wederkerig liefde, vreugde en verdriet met elkaar kunnen delen.
ABC (Autisme Belevings Circuit)
Het ABC is voor iedereen die autisme wil ervaren en beter wil leren begrijpen. Laat u misleiden door uw zintuigen, ontdek wat kan en niet kan. Elke opdracht probeert u mee te nemen in de wereld van autisme met betrekking tot horen, zien, ruiken, voelen en proeven.
Omgaan met dementie voor mantelzorgers
U krijgt praktische tips en handvatten, toegespitst op uw persoonlijke situatie. Zo krijgt u meer grip op de dementie en op de situatie en kunt u nog beter voor uw naaste zorgen. De bijeenkomsten staan in het teken van kennis over dementie, veranderend gedrag, de invloed van de omgeving en tips hoe u het beste kunt communiceren en handelen.
Meer weten of aanmelden?
Meer weten over bovenstaande cursussen en trainingen? Neem gerust contact met ons op via onze consulenten in uw gemeente of via telefoon: 0548-638830. Mail: info@evenmens.nl.
Er zijn steeds meer mensen die de laatste fase van hun leven thuis willen doorbrengen, omringd door mensen die van hen houden. Vaak neemt de levenspartner, een familielid, vriend(in) of goede buur als vanzelfsprekend de verzorging op zich. Deze mantelzorgers bieden een zieke, naast de professionele thuiszorg, persoonlijke verzorging en begeleiding. Deze palliatieve of terminale zorg is vaak erg zwaar voor de mantelzorger.
De zorgvrijwilligers van Evenmens kunnen u ondersteunen, zodat u als mantelzorger weer even op adem kunt komen of aandacht kunt besteden aan zaken waar u door het zorgen niet aan toekomt en ook belangrijk voor u zijn. Ook kunnen de zorgvrijwilligers u een luisterend oor bieden.
Wilt u meer weten? Klik dan hier!
Ria Gerrits is Mantelzorgmakelaar. Zij helpt mantelzorgers bij het regelen van zaken op het gebied van zorg, werk, welzijn, wonen en financiën. De mantelzorgmakelaar helpt met ingewikkelde formulieren, administratie of met de aanvraag van een indicatie of pgb. Ook kan zij taken overnemen, zodat de mantelzorger meer rust, overzicht en een betere afstemming van werk en privé, sociale contacten en ontspanning heeft.
De mantelzorgmakelaar luistert, informeert en regelt, maar de mantelzorger houdt zelf de regie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Evenmens. Wij verwijzen u door naar Ria Gerrits.
Klik hier voor meer informatie
Klik hier voor een vergoedingenoverzicht.