Het Autisme Trefpunt Twenterand is per 1 maart 2022 geopend. Dit trefpunt wordt gerealiseerd vanuit een bijdrage van het innovatiefonds van de gemeente Twenterand en heeft als doel om alles rondom Autisme en AD(H)D in de gemeente te bundelen. Evenmens Twenterand werkt hierin samen met MEE IJsseloevers.

Spreekuur

Elke dinsdagochtend is er een spreekuur van 9.00 tot 11.00 uur in wijkgebouw Oos Plekkie in het Flierpark in Vroomshoop aan de Bijvank. Op de laatste dinsdag van de maand vindt hier een koffie-ochtend plaats, waar men ervaringen kan uitwisselen onder het genot van een kopje koffie.

De initiatiefnemers begrijpen dat niet iedereen in de gelegenheid is om dan te komen, dus er is ook een mogelijkheid om via mail contact te zoeken: autismetrefpunt@evenmens.nl. Afhankelijk van de vraag kan dan gekeken worden of er een telefonische afspraak ingepland kan worden. ‘We willen vooral de drempel om binnen te komen laag houden. Iedereen is welkom en we spelen graag in op vragen die er leven. We kunnen thema’s behandelen waar behoefte aan is,’ aldus de denktank.

Denktank

De denktank achter het Autisme Trefpunt Twenterand bestaat uit: Miranda Felix, Marieke Hulstein en Miriam van der Borght. Laatstgenoemde is een gespecialiseerde zorgvrijwilliger van Evenmens Twenterand op het gebied van ASS-problematiek. De denktank zet de grote kaders neer, maar is vooral op zoek naar input van inwoners zelf, die met ASS en/of AD(H)D te maken hebben. Een aantal ouders heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat ze graag andere ouders willen helpen in hun zoektocht naar ondersteuning.

Heeft u Autisme en/of AD(H)D?

Enerzijds heeft het Autisme Trefpunt als doel om mensen met Autisme en/of AD(H)D te betrekken bij de uitvoering van het wekelijkse spreekuur, bij het runnen van de bibliotheek, bij uitnodigingen maken voor koffie-ochtenden of bij themabijeenkomsten. Ook vaders, moeders, opa’s, oma’s, broers, zussen mogen zich met hun ervaringen melden als ze een bijdrage willen leveren.

Bent u een professional die werkt op het vakgebied van Autisme/AD(H)D

Anderzijds roept het Autisme Trefpunt professionals, die werkzaam zijn in de gemeente Twenterand op dit vakgebied, op om hun aanbod te melden. Het Autisme Trefpunt wil namelijk een onafhankelijk punt zijn, zodat de cliënten en ouders/verzorgers zelf een keus kunnen maken uit het aanbod dat er is. Een sociale kaart op dit vlak zou voor iedereen verhelderend zijn, omdat zoeken naar hulp soms lastig blijkt.

Samenwerking


Het Trefpunt is een samenwerking tussen Evenmens Twenterand en MEE Ijsseloevers en wordt gerealiseerd door een bijdrage van het innovatiefonds van gemeente Twenterand.


Gratis toegang

Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoekje aan het Autisme Trefpunt Twenterand of aan het lenen van een boek, dus wees welkom.

Voor meer informatie, om je aan te melden als geïnteresseerde, of met ideeën voor thema’s, neem contact op via de mail: autismetrefpunt@evenmens.nl.

Klik hier voor de nieuwsbrief van juni 2022

Maak kennis met onze vrijwilligers

Maak kennis met onze vier vaste vrijwilligers, die het spreekuur gaan bemensen van het Autisme Trefpunt Twenterand. Allemaal met hun eigen expertise en ervaring.
V.l.n.r: Yvonne Doornebosch, Patricia van Geel, Ilona Bolhaar en Sjon Jansen
Volg ons op Facebook, in de komende periode gaan ze zich via deze weg voorstellen.

Mét elkaar willen we de gemeente meer autismevriendelijk maken, door drempelverlagend te werken, mensen aan elkaar te verbinden, informatie te delen, tips uit te wisselen.

Heb jij nu een vraag of ben je gewoon nieuwsgierig, of wil je ook een boek lenen, wees welkom!
Elke dinsdag van 9 tot 11 uur zit er iemand voor je klaar.

Officiële opening groot succes

In de Week van Autisme, op dinsdagochtend 5 april, werd het Autisme Trefpunt officieel geopend. Tientallen mensen vanuit allerlei hoeken waren aanwezig: mensen met autisme, ouders van kinderen met autisme, ambulant begeleiders, consulenten en beleidsmedewerkers van de gemeente. Na het openingswoord werd de gloednieuwe website getoond en het logo onthuld door ontwerpster Yvonne Doornebosch. Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen kiezen uit twee activiteiten: een korte kennismaking met Brainblocks door Miriam, gespecialiseerde zorgvrijwilliger bij Evenmens Twenterand, of het bekijken van de documentaire MindmyMind. Beide activiteiten leverden stof tot napraten op. Het was een waardevolle ochtend, waarin de samenwerking centraal stond. Dat is wat het Autisme Trefpunt beoogt: mensen samenbrengen en daardoor verder helpen.

Een aantal professionals heeft een visitekaartje en/of folders achtergelaten. Bij deze een oproep aan andere organisaties die iets bieden op het gebied van autisme en/of AD(H)D om eens binnen te lopen op een dinsdagochtend tussen 9 en 11 uur in wijkgebouw Oos Plekkie aan de Bijvank in Vroomshoop. Zo kunnen wij met elkaar een divers aanbod bieden aan de inwoner die een vraag heeft op het gebied van autisme.