Uitzondering avondklok voor mantelzorgers

Tijdens de persconferentie van 20 januari is een avondklok aangekondigd. Deze gaat in op zaterdag 23 januari en zal duren tot 10 februari 4.30 uur. Tijdens deze periode blijft iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen. Mensen mogen alleen bij uitzondering de straat op en hebben dan een verklaring nodig. Ook voor mantelzorgers is een uitzondering mogelijk.

Zorg jij voor een ander die elders woont? Maak jij je zorgen over de mogelijkheden om gedurende de avondklokuren over straat te kunnen voor noodzakelijke mantelzorg? Als je naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig heeft, die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok, dan mag je hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat je dan een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebt.

Deze verklaring is opgesteld in afstemming met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De verklaring is hieronder te downloaden.

Hoe kom je aan een verklaring?
* Klik hier om het formulier te downloaden
* Vul je gegevens in.
*Geef aan vanaf en tot en met welke datum je tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn. Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
*Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg.
*Print en onderteken het formulier en neem dit mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.
De politie kan je onderweg om je ID en de mantelzorgverklaring vragen.

Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in. De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. Gebruik de verklaring zorgvuldig en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Denk daarbij aan bijvoorbeeld uitkleden en in bed helpen en helpen met het innemen van medicijnen. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

Politie kan navraag doen
Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met je degene voor wie je zorgt.

Vragen?
Meer informatie over de avondklok kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.
Of kijk op de site: www.mantelzorg.nl/avondklok
Bij vragen of behoefte aan advies over je eigen situatie kun je bellen of mailen naar Evenmens. De mantelzorgconsulenten van Evenmens zijn elke werkdag via mail en telefoon bereikbaar. Per hulpvraag zullen we samen bekijken wat er binnen de huidige situatie mogelijk is.

T. 0548 638 830 of info@evenmens.nl.

Klik hier om het formulier te downloaden