Themabijeenkomst dementievriendelijke bibliotheek

Bibliotheken en Evenmens maken Overijssel dementievriendelijk
Dinsdag 6 april heeft de themabijeenkomst dementievriendelijke bibliotheken plaats gehad. De themabijeenkomst is een initiatief van Stichting Evenmens, Rijnbrink, Bibliotheek Wierden en K&E Advies naar aanleiding van een gezamenlijk projectidee voor een laagdrempelige, integrale en lokale nieuwe voorziening voor mensen met geheugenproblemen/dementie.

7 Overijsselse bibliotheken en de consulenten dementie van de ontmoetingscentra van Evenmens, informele zorg voor elkaar hebben zich aangemeld. Tijdens de bijeenkomst is kennis en ervaring uitgewisseld over wie al wat doet op het gebied van de ‘dementievriendelijke’ bibliotheek en wat Evenmens voor hen hierin kan betekenen. Denk daarbij aan trainingen over dementie. Welke stappen willen bibliotheken gaan nemen in de toekomst? Waarmee kunnen ze NU aan de slag? Wierden is een koploper en deelt haar aanpak en plannen. De handleiding van Rijnbrink “de dementievriendelijke bibliotheek” en het inspiratie-magazine “Kennismaking en uitproberen van technische hulpmiddelen bij geheugenproblemen”(i.s.m. K&E Advies vanuit pilot Bibliotheek Dalfsen) worden gebruikt als input.

Het interview van Tineke Datema, Rijnbrink en Miriam Diderich, directrice van Evenmens geeft de kracht aan van samenwerken; zoek de verbinding en ontsluit samen de sociale kaart, verbindt kennis en kunde van de ontmoetingscentra en de bibliotheken. Zo bereik je de doelgroep optimaal.

Het projectidee met het centraal aanbieden en ontsluiten van koffers op maat is een uitwerking van de mogelijke samenwerking. De presentatie had als doel bibliotheken te informeren en mee te kunnen laten doen en denken aan deze nieuwe dienstverlening. Vanuit een integrale samenwerking tussen bibliotheken, Evenmens en lokale welzijnsinitiatieven.

Twee koffers, zijn de basis om het thuis wonen met dementie makkelijker en aangenamer te maken. 1 met de laatste technologische snufjes geschikt voor mensen met geheugenproblemen, en, 1 koffer met boeken en lokale informatie over hoe, wat en waar rondom dementie thuis.

Lokale netwerken versterken en onderlinge kennis- en ervaringsuitwisseling rondom is een belangrijk onderdeel voor de nieuwe dienstverlening. Voor financiering van het plan zijn verschillende kansen en mogelijkheden, maar dit is nog niet concreet. Nieuwe ideeën zijn welkom. Het was een geslaagde bijeenkomst. De dementievriendelijke samenleving, die maken we samen.

Meer informatie of vragen?
Evenmens: Mdiderich@evenmens.nl
Rijnbrink: Tineke.Datema@rijnbrink.nl
Bibliotheek Wierden: g.janssen@bibliotheekwierden.nl

Voor het projectidee K&E Advies:
Wendy.kuiper@ke-advies.nl
Anita.erkelens@ke-advies.nl