Ontmoetingsgroep voor mensen met een visuele beperking “Meedoen is niet eens het belangrijkste, het is vooral erg gezellig”

Sinds enige jaren verzorgt Evenmens, informele zorg voor elkaar één keer in de maand een gezellige ochtend voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen elkaar daar ontmoeten en aangepaste spelletjes of andere activiteiten doen. Ook is er regelmatig een informatiebijeenkomst. De toegang is altijd gratis. Reden om eens een kijkje te nemen…

Voor Gerda Westerink (92) is het deze ochtend in oktober de derde keer dat ze op bezoek komt in de socioruimte van de Bendien Smitshof in Nijverdal. “Ik vind het erg leuk om deel te nemen elke maand. Het is voor mij echt een uitje, anders zit ik ook maar alleen thuis. Het enige dat ik nog kan, is het lezen van boeken. Ik krijg weinig bezoek, mijn kinderen wonen helaas niet in de buurt. “
Haar buurvrouw aan de koffietafel, Rie Woesthuis, beaamt dat: “Ik kom al enkele jaren naar deze bijeenkomsten en kom nog steeds heel graag. Ik hoor veel nieuwe dingen en krijg informatie mee over nieuwste mogelijkheden. Meedoen is niet eens het belangrijkste, het is vooral erg gezellig.”

“Veel mensen hebben een visuele beperking. Zij kunnen niet of onvoldoende meedoen aan sociaal maatschappelijke activiteiten en hebben behoefte aan ontmoeting met lotgenoten in de vorm van ontspanning”, legt Jacqueline Broekhof van Evenmens uit. “De knelpunten die zij ervaren betreffen de toegankelijkheid van gebouwen, ruimten, materialen en de kennis hierover, afstand en vervoer en het gevoel niet of onvoldoende begrepen te worden. Mensen die slecht of niet zien, zijn zich onvoldoende bewust van hun mogelijkheden. Daarom zijn wij als Evenmens – samen met Bartiméus – deze maandelijkse bijeenkomsten gestart. De bijeenkomsten kunnen isolement bij de genoemde doelgroep voorkomen en vergroot de zelfredzaamheid van deze mensen. Iedereen uit de wijde regio is welkom. De huidige deelnemers komen uit heel Overijssel.”

Informatie en advies

Op deze ochtend krijgen alle aanwezigen meer informatie over de technische mogelijkheden van Google Home. De heren Bos en Scheppink zitten aandachtig te luisteren. “We krijgen regelmatig informatie over de vele hulpmiddelen voor onze doelgroep. Heel interessant. Daarnaast kunnen we tijdens de koffiemomenten met lotgenoten gedachten en informatie uitwisselen”, vertelt de heer Bos. “Ik kan sinds kort weer TV kijken en de krant lezen met behulp van een speciale bril. Zo krijg ik eindelijk weer mee wat er in de maatschappij gebeurt”, vult de heer Scheppink aan.
Beide heren doen ook graag mee aan de activiteiten. Zo wordt er regelmatig gekaart, spelletjes gespeeld, geknutseld of gaat men een dagje uit naar bijvoorbeeld het Bakkerijmuseum in Hellendoorn of het Palthehuis in Oldenzaal. “Erg leuk, even weg uit de dagelijkse sleur”, aldus meneer Bos.

Een aantal vaste vrijwilligers begeleiden de bijeenkomsten. Zij zijn geschoold in de omgang met mensen met een visuele beperking. Lien Kootstra (88) is al sinds de start vrijwilliger. Inmiddels neemt ze vanwege een eigen visuele beperking ook zelf deel aan de bijeenkomsten. “Het is altijd gezellig, er worden leuke activiteiten georganiseerd. Ik geniet er nog iedere keer van en hoop nog lang te kunnen deelnemen!”

Bent u visueel beperkt en denkt u wel eens: “Ik zit veel thuis en wil er wel eens uit” en u wilt graag wat actiever zijn of graag in contact komen met andere slechtzienden of blinden. Dan bent u van harte welkom. Maandelijks vinden de bijeenkomsten plaats op de derde maandag van de maand in de socioruimte van de Bendien Smitshof 38 te Nijverdal van 10.00 uur tot 13.30 uur. Er wordt gezamenlijk geluncht, de kosten van de lunch en de koffie zijn voor eigen rekening.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Jacqueline Broekhof
E. jbroekhof@evenmens.nl,
T. 0548 – 638 830 of 06 – 36 40 40 00.

[rpdp_related_posts]