Mantelzorgers vinden steun en verbinding bij Evenmens

Je bent mantelzorger als je langere tijd intensief zorgt voor iemand. Dat kan je partner of kind zijn, maar ook een buurvrouw, broer of zus. Mantelzorgen doe je natuurlijk uit liefde, maar dat betekent niet dat het niet zwaar is. Daarom is Evenmens er om mantelzorgers te ondersteunen, vragen te beantwoorden en praktische hulp te bieden.

“Inmiddels hebben we al heel veel mantelzorgers in ons werkgebied in beeld”, vertelt mantelzorgconsulent Henriëtte Veneberg. “Natuurlijk heeft niet iedereen behoefte aan hulp, maar waar nodig zijn we er met een luisterend oor, informatie of lotgenotenbijeenkomsten. Alles wat we doen is zo laagdrempelig mogelijk.” Een van de voorbeelden die Henriëtte noemt is het mantelzorgcafé dat in 2023 het licht zag. Op deze plek kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten, ervaringen delen, maar ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg volgen. Iedereen kan gewoon zonder afspraak of aanmelding binnenlopen. “Bij het mantelzorgcafé is het gewoon gezellig, we merken dat dit ervoor zorgt dat er veel over gesproken wordt. Het wordt bekender in het dorp. Er stappen steeds weer nieuwe mensen binnen.”

Waardering heel belangrijk
Het is slechts één van de bijeenkomsten die Evenmens voor mantelzorgers organiseert. Want onze diensten worden steeds uitgebreider. “Van lotgenotengroepen tot een alzheimercafé en van activiteiten voor ontspanning zoals bloemschikken tot Samen Verder-wandelingen voor mensen die verlies hebben ervaren. En natuurlijk is er ook individuele begeleiding”, vertelt Henriëtte. “Het belangrijkste vind ik om met iemand in gesprek te gaan en te ontdekken waar iemand behoefte aan heeft. We willen niets opdringen, maar we willen wel vertellen hoe belangrijk ontspanning voor mantelzorgers is. Heel vaak cijferen mantelzorgers zichzelf weg, het gaat altijd over degene voor wie ze zorgen. Maar ook zij mogen er zijn. In een eerste gesprek vraag ik altijd: ‘maar hoe is het met jou?’. Want als de mantelzorger alle zorgen niet volhoudt, houdt het heel snel op. Heel veel mantelzorgers hebben het gevoel dat ze het niet goed genoeg doen, daarom is een stukje erkenning en waardering juist zo belangrijk.”

Ondersteuning
Evenmens is er niet alleen voor activiteiten, we zijn er ook voor ondersteuning bij allerlei vragen. Henriëtte: “Er zijn heel veel mensen die de wirwar van de zorgwereld niet begrijpen. Ze weten niet waar ze moeten zijn voor maaltijden, thuiszorg of hulpmiddelen. Ze ervaren het als ‘papiertoestand’ en weten niet waar te beginnen. In zo’n geval kunnen wij iemand verwijzen naar een mantelzorgmakelaar die hen bij aanvragen kan helpen. Heel veel mensen weten namelijk helemaal niet dat er in bijna iedere gemeente zo’n makelaar bestaat.”

Bij iemand terecht kunnen
Na een eerste gesprek met Evenmens ontstaat vaak het gevoel bij iemand terecht te kunnen. Henriëtte: “Mantelzorgers willen hun naasten niet altijd belasten. We merken vaak dat we heel veel kunnen betekenen. Zo zetten we bijvoorbeeld ook zorgvrijwilligers in. Mantelzorgers hebben vaak het gevoel dat ze de zorgvrager niet alleen kunnen laten. In zo’n situatie kijken wij naar een passende zorgvrijwilliger, zodat de mantelzorger even iets voor zichzelf kan doen. In sommige situaties gaan ze dan naar onze cursussen zoals Mantelzorg in balans of Omgaan met dementie.”

Zoveel gebracht
Het mooiste vindt Henriëtte het als iemand uiteindelijk uitspreekt hoe waardevol de ondersteuning is geweest. “Laatst was er iemand bij het alzheimercafé, die eigenlijk niet durfde te komen. Inmiddels is ze al bij een paar activiteiten en cursussen geweest. Toen ik met haar sprak zei ze: ‘Ik ben zo blij dat ik dit heb gedaan. Er is een wereld voor me opengegaan.’ Ze tipte ons zelfs weer aan anderen. Dat is toch prachtig? Dat iemand sterker wordt en meer voor zichzelf gaat zorgen, dat is uiteindelijk waar we het voor doen.”

Groeiend netwerk
We benadrukken graag dat Evenmens er natuurlijk niet als enige organisatie voor zorgt dat mantelzorgers zich beter voelen. Bijvoorbeeld praktijkondersteuners, GGZ, thuiszorgorganisaties, welzijnsorganisaties en casemanagers weten elkaar steeds beter te vinden. Ook in 2023 is hier opnieuw veel op ingezet. Henriëtte: “We zijn in 2023 bij verschillende thuiszorgteams langsgegaan om uit te leggen wat wij allemaal kunnen betekenen. En natuurlijk werkt dat twee kanten op, wij kunnen soms ook beter doorverwijzen. Want wij beseffen ook heel goed waar onze taak ophoudt.”

Elkaar gevonden
Soms zijn er voorbeelden uit de praktijk die je lang bijblijven. In 2023 organiseerden we zoals ieder jaar in iedere gemeente de Dag van de Mantelzorg. In de gemeente Hellendoorn was er een bijeenkomst in Eet- en Werkcafé Kleurrijk. Henriette: “Bij één tafel ontstond er iets heel moois. Niemand kende elkaar, maar uit alle verhalen haalde iedereen al snel herkenning. Ik hoorde na deze middag: ‘We hebben elkaar gevonden, we gaan nog een keer uiteten samen.’ Inmiddels is er een groepsapp tussen deze mantelzorgers, ze spreken regelmatig af en ze hebben veel steun aan elkaar.”