De data waarop de bijeenkomsten zullen plaatsvinden zijn:
12 mei, 19 mei, 2 juni, 16 juni, 30 juni, 14 juli
De inloop is vanaf 10.45 uur, we beginnen om 11.00 uur en sluiten af rond 13.00 uur.
Locatie: Noaberhuus Hellendoorn
Samen herinneringen ophalen aan vroeger!
De geur van gemalen koffie, een jeugdfoto, de woorden Aap-Noot-Mies…
Kleine dingen kunnen veel positieve herinneringen ophalen.
Voor mensen met dementie is het een verademing om te merken dat ze nog zoveel weten over het verleden, dat hun ervaringen en verhalen er nog altijd toe doen.
Het is een moment van herkenning, van zichzelf opnieuw zien in wie ze waren en zijn.
Een reeks van zes tot acht bijeenkomsten
In een kleine groep van maximaal zes koppels – bestaande uit mensen met dementie en hun mantelzorgers – komen herinneringen tot leven. Elke bijeenkomst duurt twee uur en wordt begeleid door gecertificeerde professionals en zorgvrijwilligers. Het eerste uur staat in het teken van herinneringen ophalen. Met behulp van voorwerpen, geuren, muziek en foto’s komen oude verhalen weer boven water. Het is een positieve, gedeelde ervaring die niet alleen zelfvertrouwen geeft aan de persoon met dementie, maar ook een glimlach op het gezicht van hun mantelzorger tovert.
Tijd voor verbinding en ontspanning
Na dit gezamenlijke uur worden de koppels opgesplitst. De mensen met dementie blijven achter om samen met vrijwilligers een lunch te bereiden. Ondertussen delen de mantelzorgers ervaringen en tips met elkaar, begeleid door een mantelzorgconsulent. Het is een moment van herkenning, steun en begrip, onder het genot van een heerlijke lunch.
Samen sterker
Deze bijeenkomsten bieden meer dan alleen een prettige middag. Ze geven de persoon met dementie meer zelfvertrouwen en laten hen voelen dat hun ervaringen waardevol zijn. Tegelijkertijd bieden ze mantelzorgers de ruimte om even op adem te komen, te leren van anderen en nieuwe energie op te doen.
Bel of mail ons voor opgave en/of meer informatie

Henriëtte Veneberg
Mantelzorgconsulent | coördinator zorg Hellendoorn

Anneloes Goudbeek
Projectmedewerker dementie