Martine Delfos inspireert bomvolle zaal met lezing over autisme

Evenmens, informele zorg voor elkaar organiseerde op woensdag 16 oktober in het Parkgebouw Rijssen een bijeenkomst over Autisme. Wat blijft hangen na de inspirerende lezing van Martine Delfos zijn vooral de begrippen: contact en niet-begrijpen. Martine Delfos zette de overvolle zaal aan het denken en praatte met passie over de mensen met wie ze werkt. Ze raakte op vele manieren.

Martine Delfos is een toonaangevende biopsycholoog, therapeut, docent en auteur van verscheidene boeken over jeugdpsychologie, pedagogie en autisme. Voor een zaal met bijna 400 mantelzorgers, professionals en mensen met autisme zelf begon ze met het uitleggen van haar theorie over de MASP-1: iemand met autisme heeft een vertraging en versnelling in zijn of haar ontwikkeling. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld een meisje van 8 jaar oud qua spelen functioneert op een niveau van een 3-jarige. Maar qua natuurkunde heeft ze het niveau van een gemiddelde 15-jarige. Voor ieder persoon (met of zonder autisme) zijn dit unieke eigenschappen en door in contact te gaan met elkaar en de houding aan te nemen dat je het niet begrijpt, kun je deze eigenschappen samen ontdekken. Communiceren en contact maken is dus een levensbehoefte. Ook bij kinderen en volwassenen die soms die indruk niet wekken.

ASS-problematiek is erg moeilijk te begrijpen, dus laat iemand met autisme dit gewoon zelf uitleggen. Wees eerlijk dat je het niet begrijpt. Geef aan dat je er samen aan wilt werken. Ook Martine geeft aan dat ze veel geleerd heeft uit de ervaringen van mensen met autisme en dan niet door met haar wijsheid of theorie te strooien, maar door te luisteren naar elk persoon.

Vooraf konden bezoekers aan deze lezing vragen inleveren. Deze vragen werden in de lezing aan de zaal voorgelegd en besproken door Martine. Ook waren er ruim vijftien professionele organisaties en autismecoaches aanwezig, die voorafgaand aan de lezing en na afloop druk werden bezocht. Al met al was het een avond om over door te praten met elkaar!

Lotgenotengroep
Voor naasten van een persoon met ASS problematiek is het vooral belangrijk om erover te praten met lotgenoten. Dit om van elkaar te leren en elkaar daarin te ondersteunen. Bij Evenmens hebben wij een aantal lotgenotengroepen voor naasten van een persoon met ASS. Wilt u meer weten, of wilt u zelf graag een lotgenotengroep starten, neem dan gerust contact met ons op.

Evenmens, informele zorg voor elkaar
info@evenmens.nl
Tel. 0548 63 88 30
www.evenmens.nl