Maria Grijpma: “Goed voor jezelf zorgen, is mijn stokpaardje”

“Goed voor jezelf zorgen is NIET egoïstisch, maar noodzakelijk om goed voor de ander te zorgen. Zeg nou zelf: als jijzelf ziek bent, wil je toch ook iemand naast je die energie heeft en die het aankan? Alleen zo kun je veilig ziek zijn!” Dit wil Maria Grijpma alle mantelzorgers meegeven. Maria heeft een jarenlange ervaring in de gezondheidszorg, onder andere als (terminaal) verpleegkundige, coach en trainer. Ze heeft zelf ook ervaring als mantelzorger en weet als geen ander dat je het niet volhoudt als je niet goed voor jezelf zorgt.

“Ik ben moeder van 2 kinderen, een dochter van 33 en een zoon van 32. De dochter heeft een zoon van 5, de zoon heeft een dochter van 1. Ik ben met hart en ziel oma, hou van spelen en kleine lieve dingen doen. Gehaktballen met jus voor iedereen maken of spinazietaart uit de oven. Ik ben omie, of een prinses of een poppenkastspeler met Nijntje.” Maria Grijpma is 61 jaar en woont nu 14 jaar in Brabant. De schrijfster heeft in 2019, na 42 jaar, definitief afscheid genomen van de verpleging en haar witte jasje aan de wilgen gehangen. “Ik ga rustig verder met boeken schrijven en workshops geven aan mantelzorgers. Ik blik dankbaar en tevreden terug en eer mezelf en alle verpleegkundigen die zulk mooi werk doen in de zorg. Mijn ervaringen in mijn werk en als mantelzorger voor mijn vader met beginnende dementie, hebben mij ertoe gebracht om het boek: Klein Geluk voor de Mantelzorger te schrijven, samen met Inge Jager. Na de dood van mijn moeder 8 jaar geleden, heeft mijn vader het erg zwaar gehad. Tot zijn opname in een woonzorgcentrum, logeerde ik vaak een 3 of 4 dagen bij hem. Mijn zus woont in Amsterdam en deed de kleine dingen. Ik deed alles op gebied van administratie en gezondheid. Hij neemt verantwoording en houdt van structuur, daarom gaat het zo goed. Hij heeft ook een euthanasieverklaring ingevuld, die elk jaar besproken wordt. Omdat mijn vader ons zo vertrouwd, is het voor hem zorgen heel fijn.”

Na het eerste boek Handboek voor Klein geluk, gaven Maria en medeschrijver Inge Jager veel workshops aan vrouwen en vrijwilligers. Via de workshops kwam de groep mantelzorgers in beeld. Maria: “Wat een narigheid. We dachten: zij moeten ook een boek, een vrolijk boek. Een cadeau waar ze echt iets aan hebben, ondanks politieke beslissingen en overmacht. De formule ‘goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat?’ bleek ook voor hen een schot in de roos.”

Maria vervolgt: “Goed voor jezelf zorgen, is namelijk mijn stokpaardje. Waar heb je behoefte aan? Vrolijkheid, steun, contact, inzicht, ontspanning, energie of rust? Zoek in het boek een recept in de categorie waar jij behoefte aan hebt, bijvoorbeeld: Zeuren mag; Ik zeg NEE dit is mijn grens; Klussen ruilen; Makkelijk mag; Een spoedcursus geduld; Je huisarts je bondgenoot; Gun jezelf het beste en nog 75 meer! Alles wat er in onze boeken staat, proberen Inge en ik zelf uit en passen we dagelijks toe. In 2017 was ik bij een lezing over Positieve gezondheid. Wat een simpele en doeltreffende methode is dat… Reden voor ons om Positieve gezondheid in ons derde boek voor zieken, te vertalen naar de dagelijkse praktijk.”

Positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Gezondheid is namelijk méér dan jouw klacht of ziekte. Met ‘Positieve Gezondheid’ ontdek je hoe het écht met je gaat. En hoe je jouw gezondheid kunt verbeteren. Bezig zijn met dingen die je wél kunt, zorgt namelijk voor een positieve impuls in het dagelijkse leven. Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past. Maar hoe doe je dat en hoe pak je dat dan aan? De consulenten van Evenmens kunnen hierbij helpen. Neem gerust contact met hen op.

Meer weten over het boek?
www.kleingeluk.nu : informatie over Klein geluk voor de mantelzorger en de schrijfsters en podcast Klein Geluk.
www.iph.nl : website over Positieve Gezondheid
www.mijnpositievegezondheid.nl : Test! Hoe gezond ben jij en welk gebied heeft aandacht nodig?