Mantelzorgondersteuning “Alleen een luisterend oor is soms al genoeg”

“Hartelijk bedankt voor het gezellig uitje! We hebben veel mensen ontmoet en ervaringen gedeeld onder het genot van deze heerlijke lunch! Bedankt ook voor zoveel hartelijkheid, vriendelijkheid, waardering, maar ook voor jullie enthousiasme en gedrevenheid!” Enkele reacties die we binnenkregen op de Dag van de Mantelzorg. Deze reacties zorgen ervoor dat de Consulenten mantelzorgondersteuning in Rijssen-Holten het fijn vinden om deze service te kunnen bieden.

Het doel van Evenmens, informele zorg voor elkaar is ook om mensen bij elkaar te brengen. Het is belangrijk dat iedereen iets heeft om naar uit te kijken. Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort. En er niet alleen voor staat. Janny Broekhuis en Mariët Velding van Evenmens zetten zich in als mantelzorgconsulenten in de gemeente Rijssen-Holten. “Mantelzorgers zijn niet meer alleen ter ondersteuning, maar ze zijn onmisbaar geworden”, vertelt Mariët. “Als mantelzorger moet je soms 24 uur per dag beschikbaar zijn, naast je andere verplichtingen. Daarnaast kan de hulpverlening mentaal zwaar zijn. En erkennen dat mantelzorg je zwaar valt, kan heel erg lastig zijn. Degene voor wie je zorgt, is namelijk ook iemand die je zeer dierbaar is. In dit soort situaties kunnen wij bijspringen.”

Mariët vervolgt: “We kijken naar de vraag van de mantelzorger en bedenken vervolgens samen een passende oplossing. We begrijpen waar ze het over hebben, in welke situatie ze verkeren en kennen veel oplossingen. Soms hebben mantelzorgers alleen de behoefte aan een luisterend oor, hulp of informatie en advies over de ziekte. Voor anderen bieden we een training, cursus of contact met andere mantelzorgers. Ook kunnen we een zorgvrijwilliger inzetten of mensen ondersteunen bij gesprekken met de gemeente of de formele zorg. Er is veel mogelijk.”

“Onze ondersteuning wordt als zeer prettig ervaren omdat we toch iets verder van de mensen en situatie af staan. Mantelzorgers durven ons eerder in vertrouwen te nemen, omdat zij de familie niet extra willen belasten met hun zorgen. Ze zijn blij dat ze even stoom af kunnen blazen of kunnen sparren over nieuwe mogelijkheden. Met de jaren raken ze zo meer en meer vastgeroest in hun denkwijze, dat ze het even niet meer weten. Wij bieden een luisterend oor”, legt Janny uit.

Dat het gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de vele reacties die Janny en Mariët het gehele jaar door binnenkrijgen. Twee keer werd de cursus ‘Mantelzorger in balans’ georganiseerd en drie keer de training ‘Omgaan met dementie’. De deelnemers hebben aangegeven dat ze graag met elkaar in contact willen blijven en zijn een lotgenotengroep gestart. “Ik heb erg veel baat gehad bij deze cursus en ben er erg blij mee”, aldus één van de mantelzorgers die deel heeft genomen.
Mantelzorgers konden ook kiezen uit vele activiteiten voor een ochtend, middag of avond ontspanning en gezelligheid. Even vrijaf van het intensief zorgen voor een naaste met een beperking of chronische ziekte. Mannelijke mantelzorgers kwamen bijvoorbeeld bij elkaar voor het luchtbuksschieten. Uit alle reacties van mantelzorgers sprak plezier en waardering. En dat maakt ons werk prachtig om te doen”, aldus Janny.

Mantelzorgondersteuning

Bent u mantelzorger en woont u in de gemeente Rijssen-Holten, Hellendoorn, Raalte, Olst-Wijhe, Wierden en Twenterand? Neem dan gerust contact op met één van onze consulten in de betreffende gemeenten. Of bel naar: (0548) 63 88 30 of email: info@evenmens.nl

[rpdp_related_posts]