Mantelzorg: maak het bespreekbaar op het werk

Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld! Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn. Het kan leiden tot stress en overbelasting. Om ervoor te zorgen dat men beide naast elkaar kan blijven doen, is het belangrijk dat de mantelzorger een goede balans vindt. Evenmens, informele zorg voor elkaar kan hierbij helpen!

Het vinden van balans in werk, mantelzorg en tijd voor zichzelf is voor veel mantelzorgers normaal al een hele opgave, maar nu met corona nog meer. Het is zoeken naar structuur. Bijvoorbeeld bij thuiswerk én thuisonderwijs. De druk op alle fronten loopt op en de constant veranderende situatie in crisistijd vraagt om flexibiliteit.

Het helpt enorm als werkgevers weten dat een medewerker ook mantelzorger is. Aandacht, begrip en samen zoeken naar de beste oplossing zorgen ervoor dat werknemers zich vitaler voelen en dat het ziekteverzuim daalt. Het is een boodschap die extra aandacht verdient. Werkgevers, leidinggevenden, collega’s en mantelzorgers kunnen samen zorgen voor een mantelzorgvriendelijke werkomgeving.

Een kwart van de werkende mantelzorgers bespreekt de mantelzorgsituatie niet met collega’s op het werk. Bij 44% is de leidinggevende niet op de hoogte. Terwijl juist daar een groot deel van de oplossing ligt. In een mantelzorgvriendelijke werkomgeving gaan werkgever en werknemer samen op zoek naar de beste oplossing om werk en mantelzorg goed te combineren. De consulent Werk & Mantelzorg van Evenmens gaat met mantelzorger in gesprek om de belasting van de taken bespreekbaar te maken. De consulent helpt ook met het inzichtelijk maken van alle verlofregelingen en kan mantelzorgers in contact brengen met lotgenoten via een speciale lotgenotengroep. Meer weten? Bel. 0548 638 830 of email. info@evenmens.nl.

Wat kunnen werkgevers doen?
Medewerkers die werk en privé in balans hebben, zijn vitaler, productiever, innovatiever, werken beter samen en zijn meer tevreden over hun werk. Het allerbelangrijkste is om de situatie bespreekbaar te maken. Vijf praktische tips voor werkgevers:

  1. Praat erover | Maak mantelzorg een vast bespreekpunt tussen leidinggevende en medewerker. Vraag regelmatig naar de situatie en hoe je een medewerker kunt helpen. Leg de afspraken die gemaakt worden vast en pas ze aan als dat nodig is. Vergeet niet het team hierbij ook te betrekken. Als collega’s op de hoogte zijn van de situatie, ontstaat er ook meer begrip. Bijvoorbeeld als een collega (tijdelijk) werk moet overnemen.
  2. Geef informatie| Zorg dat het beleid en de regelingen in je organisatie bekend, bespreekbaar, actueel en vindbaar zijn. En help een medewerker door aan te geven bij wie ze terecht kunnen, in de organisatie maar ook bij andere instanties.
  3. Schenk aandacht | Geef aandacht en begrip en denk mee in oplossingen, zowel op de korte als de lange termijn.
  4. Denk aan de baten | Denk niet in kosten, maar in baten op de lange termijn: inzetbaarheid, gezondheid en loyaliteit.
  5. Zorg voor teamspirit | Schenk ook aandacht aan de teamspirit. Samen leven, samen werken, samen zorgen. Mantelzorg kan iedereen overkomen.

Wilt u als werkgever in aanmerking komen voor het certificaat ‘mantelzorgvriendelijke organisatie’? Neem dan contact op met Evenmens informele zorg voor elkaar om de mogelijkheden te bespreken. Bel. 0548 638 830 of email. info@evenmens.nl.