Kom d’r In Ommen

Maandag 7 februari a.s. is de opening van een nieuw ontmoetingscentrum in Ommen. Een plek voor mensen met (lichte) geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Voor een kop koffie, een fijn gesprek, gezelligheid en steun. Het is een initiatief van Carinova en Stichting Evenmens en wordt gesubsidieerd door de gemeente Ommen. Het ontmoetingscentrum is iedere maandagochtend geopend.

‘Ik word vergeetachtig. Moet ik mij zorgen maken?’ ‘Mijn moeder is vaak verward. Hoe ga ik daar mee om?’ Vragen waar mensen met lichte geheugenproblemen en hun mantelzorgers vaak mee worstelen. Doordat we met z’n allen steeds ouder worden, komt dementie ook vaker voor. Maar wanneer ben je gewoon wat vergeetachtig en wanneer moet je je echt zorgen gaan maken? En wat doe je als mantelzorger als je vermoedt dat diegene waar je voor zorgt mogelijk dementerend is?
‘We merken dat veel mensen hier mee worstelen,’ vertelt Marleen Karkdijk, mantelzorgconsulent Evenmens. ‘Ze willen ook niet meteen naar de huisarts stappen. Eigenlijk hebben ze vooral behoefte aan een fijn gesprek, meer informatie en een luisterend oor. Of ze willen er graag even uit voor een kop koffie en om een praatje te maken met mensen die hen begrijpen.’

Veel behoefte
Aan een ontmoetingscentrum speciaal voor mensen met lichte geheugenproblemen bleek veel behoefte. Het mantelzorgnetwerk in de regio Ommen kreeg namelijk steeds vaker signalen van zowel mantelzorgers als cliënten en casemanagers dementie. Dankzij subsidie van de gemeente Ommen is het ontmoetingscentrum nu mogelijk gemaakt.


Gezelligheid
Marleen: ‘In andere gemeenten heeft Evenmens al dergelijke ontmoetingscentra, zoals in de gemeente Hellendoorn en de gemeente Twenterand. En samen met Carinova hebben we een ontmoetingscentrum in Raalte. Daarnaast heeft Carinova ook een ontmoetingscentrum in Staphorst. Het zijn echt plekken waar mensen zich gehoord en gesteund voelen.’ Volgens haar collega van Carinova, Erna Martens, is het vooral ook een plek waar gezelligheid is. ‘Juist voor mensen die kampen met geheugenverlies, is het niet altijd even makkelijk om er op uit te gaan. Bij ons kunnen ze terecht voor een stukje gezelligheid, een kop koffie, samen een spelletje doen of een andere leuke bezigheid. Dat geldt ook voor de mantelzorger. Voor hem of haar is het fijn als diegene waar je voor zorgt bij ons terecht kan, terwijl jij bijvoorbeeld de boodschappen doet. Het prettige van een ontmoetingscentrum als deze is dat er altijd mensen zijn die ervaring hebben met dit soort problemen. Heb je dus vragen, of wil je je verhaal kwijt, dan weet je zeker dat het in goede handen is en dat je verder geholpen wordt.’


Openingstijden en locatie
De opening van het ontmoetingscentrum is maandag 7 februari om 10.00 uur. Iedere maandag is het open van 10.00-12.00 uur. Je vindt het ontmoetingscentrum in Zalencentrum De Kern aan de Bouwstraat 23 in Ommen.
Of check onze website voor meer informatie.