‘Kleine Loïs is voor ons een geschenk’

Op het spreekuur van Evenmens in Enter komt een vrijwilliger langs voor een kennismaking. Ze wil graag iets doen voor een ander en zit te denken aan het bezoeken van een eenzame oudere. Als de consulente van Evenmens hierover doorpraat, merkt ze dat mevrouw veel te bieden heeft. Maar ze vraagt zich ook af, of dit wel bij een ouder iemand moet zijn.

Mantelzorgers, zorgvragers en vrijwilligers kunnen in Wierden terecht bij Jeannette Donken, Annelies Slager en Jacqueline Broekhof. Zij ondersteunen mantelzorgers bij het volhouden van hun zorgtaken en hopen hiermee te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vrijwilligers inzetten, die de taak van de mantelzorgers tijdelijk overnemen. Dat geeft de mantelzorger een beetje respijt(=tijd voor je zelf). “Dat is geweldig om te doen, het geeft een goed gevoel en we krijgen er dankbaarheid voor terug. Door onze betrokkenheid en begrip voor – overbelaste – mantelzorgers breng je als het ware een stukje geluk”, aldus de consulenten in Wierden.

Terug naar de vrijwilliger in Enter. Onze consulente geeft aan dat ze de vrijwilliger een andere mogelijkheid wil voorleggen: “Het gaat om een meisje van bijna vier, dat opgroeit in een gezin waar zorgen zijn. Haar broers hebben beide een vorm van autisme en vragen hierdoor veel aandacht en begeleiding van moeder. Dit kleine, vrolijke meisje komt hierdoor eigenlijk wel aandacht tekort; hoewel moeder natuurlijk haar uiterste best doet om haar aandacht te verdelen!”

De ogen van de vrijwilliger gaan stralen bij dit aanbod, maar ze vraagt zich af of zij dit kan, omdat ze zelf geen kinderen heeft. Maar natuurlijk! Als je ogen ervan gaan twinkelen, ben je de juiste persoon hiervoor! Een kennismaking volgt kort hierop en er is meteen een klik voelbaar. Samen met haar man gaat de vrijwilliger dit doen: om de week halen ze het meisje op en is ze een zaterdag bij hen. De band die ontstaat, is prachtig! Moeder heeft het volste vertrouwen in de vrijwilligers en kan haar kleine meisje met een goed gevoel laten gaan. Het meisje heeft een hele dag lang alle aandacht voor zichzelf en geniet hier volop van.”

Het gaat hier om Kathy Mucha en haar man. Inmiddels is het echtpaar verhuisd naar Noord-Brabant, maar de opvang voor het kleine meisje Loïs gaat gewoon door. “Lieve Loïs komt nu af en toe een heel weekend bij ons. Wij genieten van haar en zij van ons. Ze is nooit vervelend en luistert goed”, vertelt Kathy. “Onze ervaring is zeer positief, we doen leuke dingen met haar, maar ook simpele dingen. Mooi om te kunnen en mogen helpen, we zijn heel blij dat dit gezin in ons leven is gekomen ondanks de problemen. Het voelt voor ons als een geschenk.”

De consulenten van Evenmens Wierden vinden het mooi om te zien dat mensen hun vrije tijd aan anderen willen geven. “We krijgen er energie van om met hen te werken en krijgen dan echt het gevoel van samen staan we sterk. En om dan ook nog eens te zien dat deze mensen zo dankbaar zijn voor de tijdelijk hulp – wat geeft dat veel voldoening”.

Wil jij ook iets betekenen voor een ander? Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om je in te kunnen zetten. Neem daarvoor contact op met Evenmens Wierden. Tel. (0546) 89 83 72. Info@evenmens.nl.

[rpdp_related_posts]