‘Klein geluk in het leven’

‘𝐻𝑒𝑡 𝑤𝑎𝑠 𝑣𝑜𝑜𝑟 𝑚𝑖𝑗 𝑑𝑒 𝑒𝑒𝑟𝑠𝑡𝑒 𝑘𝑒𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑡 𝑖𝑘 𝑒𝑒𝑛 𝑜𝑛𝑙𝑖𝑛𝑒 𝑤𝑒𝑏𝑖𝑛𝑎𝑟 𝑣𝑜𝑙𝑔𝑑𝑒. 𝐼𝑘 𝑣𝑜𝑛𝑑 𝘩𝑒𝑡 𝑒𝑒𝑛 𝑓𝑖𝑗𝑛𝑒 𝑚𝑎𝑛𝑖𝑒𝑟 𝑜𝑚 𝑒𝑙𝑘𝑎𝑎𝑟 𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑡𝑒 𝑠𝑝𝑟𝑒𝑘𝑒𝑛.’ Op dinsdag 16 maart vond de webinar ‘Mantelzorgen in deze tijd’ plaats. Een initiatief van Mantelzorgondersteuning Raalte (Evenmens Raalte en Carinova mantelzorgondersteuning) Met een inspirerende lezing van Maria Grijpma van Klein geluk en een mooi optreden van de bekende zanger, Erwin Nyhoff.

Maria Grijpma schreef samen met Inge Jager het boek ‘Met Klein Geluk voor de Mantelzorger’ (2016). Een onmisbare gids om goed voor jezelf te zorgen als mantelzorger. En dat is precies wat nu nodig is, in deze tijden waarin de zorg in zwaar weer verkeert en maar liefst 33% van de volwassen bevolking (4 miljoen mensen) in Nederland mantelzorgtaken uitvoert. Om de mantelzorgers in Raalte en Olst-Wijhe een fijne avond ‘uit’ te bieden, werd een online bijeenkomst georganiseerd. Ongeveer 35 mantelzorgers deden mee. Na het openingswoord van wethouder Gerria Toeter was het de beurt aan Maria om de mantelzorgers aanwijzingen te geven over onder andere: ontspannen, jezelf het beste gunnen, grenzen aangeven, samenwerken of hulp vragen, helpen om stap voor stap Klein Geluk terug te brengen in het leven.

Klein geluk in het leven
Na deze inspirerende lezing gingen de mantelzorgers in (digitale) groepjes uiteen om door te praten over dit onderwerp. Er werd gesproken over energie: Waar haal je energie uit? Wandelen, fietsen, handwerken, praten met anderen, sociale contacten, de stilte van het bos en andere hobby’s blijken erg belangrijk te zijn. Het feit dat bepaalde activiteiten energie geven, werd nog even benadrukt door de aanwezige consulenten van Mantelzorgondersteuning Raalte. Bezig zijn met dingen die je wél kunt, zorgt namelijk voor een positieve impuls. Ook humor blijkt daarbij belangrijk. En op zoek gaan naar manieren waarop iets wel kan, uit eten kan niet, maar eten bestellen en thuis uit eten kan wel. Anderen gaven aan dat ze het daar wel moeilijk mee hebben. Door de coronamaatregelen is het lastiger om bepaalde activiteiten te ondernemen, terwijl dit juist de dingen zijn die voor de balans erg belangrijk zijn. Denk daarbij aan: elkaar ontmoeten, vrienden opzoeken, etc… Heb je het wel eens moeilijk? Ben je op zoek naar een luisterend oor of ben je op zoek naar de juiste balans in het leven? Neem dan contact op met de consulenten van Mantelzorgondersteuning Raalte!

Balans?! Hoe doe je dat?
Hoe doen andere mantelzorgers het? Over het vinden van een goede balans als mantelzorger praten we donderdag 15 april tijdens een tweede webinar. In deze webinar spreken een aantal mantelzorgers over hun eigen balans. Wat was het moment waarop ze zich realiseerden om voor zichzelf te zorgen en hoe hebben ze dat aangepakt? Een inkijkje in het leven van een andere mantelzorger. Ervaar en ontdek! Sluit aan bij deze webinar en ontdek wat voor jou passend kan zijn. Mantelzorgers uit de gemeente Raalte zijn van harte welkom om deel te nemen.
De avond begint om 19.30 uur en we sluiten af om 20.30 uur.
(Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk)