Help de vluchtelingen uit Oekraïne

Beste vrijwilliger,

De gemeente Hellendoorn vangt de komende periode op een aantal locaties een groot aantal vluchtelingen uit Oekraïne gastvrij op. In eerste instantie in een aantal woningen aan de Parallelweg en in een paviljoen van Krönnenzommer.


Voor de dagelijkse begeleiding op beide locaties zijn we vanaf maandag 21 mrt. op zoek naar vrijwilligers die graag wat willen betekenen voor de Oekraïners. We streven ernaar dat er in de eerste 2 weken van ’s morgens 7 uur tot ’s avonds 22.00 uur een coördinator en 2 medewerkers op de locaties aanwezig zijn. ’s Nachts is er beveiliging.


We werken in de eerste fase in 2 tijdvakken: van 07.00 tot 15.00 uur en van 14.00 tot 22.00 uur. Bij voldoende aanmelding passen we de tijdsduur aan.


Na die eerste periode bekijken we op basis van de dan ontstane werkelijkheid hoeveel vrijwilligers we dan nog dagelijks nodig hebben. In ieder geval zal er dagelijks op de locaties een coördinator nodig blijven.
Taakomschrijvingen zullen aanwezig zijn of krijg je gemaild. Die zullen uiteraard op basis van de praktijk worden aangepast. Jouw input is daarbij belangrijk!

Wat vragen wij:
• Je bent betrokken bij de situatie van de vluchtelingen.
• Je vindt het leuk om contact te hebben met mensen.
• Je bent minimaal één keer per week voor een tijdvak beschikbaar.
• Je staat stevig in je schoenen, staat open voor vragen en je wilt graag je handen uit de mouwen steken voor een ander.
• Je signaleert maar geeft zelf geen hulp op medisch of psycho-sociaal gebied. Er zijn professionals waar je je signalen mee kunt delen. We zorgen voor hun gegevens op de locatie.
• Qua communicatie ben je helder, duidelijk en vriendelijk.
• Je bent gastvrij en flexibel in de omgang met eventueel bijzonder gedrag van de vluchtelingen.
• Het spreken van de Oekraïense of Poolse taal komt goed van pas! Maar Engels is ook al heel mooi! En anders is Google Translate er nog.

De eerste periode zorgen wij dat er eten is. Daarbij is hulp nodig.
• Het warme eten wordt ’s avonds gebracht door verschillende Horecabedrijven.
• Voor ontbijt en lunch kunnen de ingrediënten op rekening opgehaald worden bij Super COOP aan de Smidsweg en bakker Nieuwenhuis in Nijverdal en AH Rob Loomans en bakker Lorkeers in Hellendoorn.

Als je hierbij ons wilt helpen wil je dan aangeven of je medewerker of coördinator wilt zijn. En welke dagen en tijdvakken je beschikbaar bent de komende 2 weken. Je mag ook wel aangeven of je voorkeur hebt voor locatie Nijverdal of Hellendoorn, maar we weten niet of we dat kunnen honoreren. Je kunt mailen naar J.vandenborn@stichtingdewelle.nl of oekraine@stichtingdewelle.nl

Hartelijke groet,

Coördinatie Opvang Vluchtelingen Oekraine.

Stichting De Welle

Rina van den Born

Inge Hiddink

Jos van den Born      tel.:0654337645