Gezinnen krijgen weer vertrouwen in de toekomst

“Je kiest er als ouder niet voor om hulp nodig te hebben, het overkomt je en dat is al moeilijk genoeg. Hoe fijn is het dan dat er mensen zijn die vanuit liefde een ander willen helpen? Ik ben blij dat ik samen met mijn gezin heb gekeken naar ruimte, om een ander gezin te helpen.” Aan het woord is Wendy, één van de gezinsvrijwilligers van Evenmens.

Je hebt het geluk dat je een baan hebt en misschien een gezin hebt kunnen stichten. Jouw leven is flink vol en druk, maar tegelijkertijd voel je dat je iets zinvols wilt doen. Je zou je best willen verbinden met mensen in jouw buurt, al is het maar dat jouw kinderen eens kijken in het leven van andere kinderen die heel anders wonen en leven. Wil jij iets betekenen voor een ander gezin, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Kinderen groeien soms op in omstandigheden die knellend voor hen zijn. Ook in het werkgebied van Evenmens. Wij ondersteunen deze gezinnen met het project Samen Oplopen, door het inzetten van een vrijwillig gastgezin of een gezinsvrijwilliger. Bij Samen Oplopen worden inwoners gekoppeld aan een gezin of jongere die veel stress en zorgen kent. Het kan bijvoorbeeld gaan om gezinnen of jongeren die gevlucht zijn en hier hun draai moeten vinden, gezinnen die weinig sociale contacten hebben, hun weg in de samenleving moeilijk vinden, zwaar overbelast zijn of gezinnen waarbij één van de ouders ziek is.

Uit reacties van de deelnemende gezinnen blijkt dat onze aanpak werkt. “De ondersteuning van een gastgezin heeft ons gezin rust gebracht en door een moeilijke periode heen geholpen. Het is zo fijn om even je verhaal te kunnen doen aan iemand die bij je komt zodat je daarna weer verder kan.”

Alle ruimte
“Een aantal maanden geleden heb ik mijzelf en ons gezin aangemeld als gezinsvrijwilliger. Hoe fijn is het als je thuis alles stabiel hebt, en je iemand anders kan helpen die het nodig is?”, vertelt zorgvrijwilliger Wendy. “Het leek me geweldig op deze manier te kunnen helpen. Er werd goed naar mijn wensen geluisterd en ik had alle tijd om te beslissen of het aangeboden gezin bij mij paste.
Vorige maand kreeg ik een mailtje met een eventueel passend gezin. Een jong kind (waar onze voorkeur naar uit ging) op de dagen die bij ons mogelijk waren. We maakten kennis en het voelde direct goed. Betrokken ouders en een betrokken consulent vanuit Evenmens zorgden voor een fijne ontspannen sfeer. Al snel maakten wij een afspraak zodat wij elkaar en het meisje Emma beter konden leren kennen. Hier was alle ruimte voor, erg prettig.

Na de eerste keer merkten we dat loslaten van Emma naar de ouders niet helemaal lukte. Samen hebben wij er een gezellige dag van gemaakt en hebben we genoten van het fijne weer in de speeltuin. Vertrouwen is belangrijk, het gevoel van je veilig voelen. We pasten ons hierop aan. Een week later probeerden wij het weer opnieuw. Dit keer was het nog steeds lastig, maar ging het beter. Ik heb een heerlijke middag gehad met Emma. We speelden samen en gingen verven. Ik heb enorm genoten en gelachen en Emma ook. De tijd vloog voorbij en de vader kwam haar weer ophalen. Toen ze werd opgehaald, besefte ik hoe zo iets kleins zo belangrijk kan zijn. Emma kon even lekker ontspannen en de ouders werden ontlast.

Wanneer je interesse hebt om gezinsvrijwilliger of gastgezin te worden, neem dan contact op met één van de coördinatoren Samen oplopen. Al ben je voor een halve dag in de week beschikbaar, dit kleine gebaar maakt al een groot verschil. Of bel. 0548 638 830.