Geheugenproblemen: herkent u ze en hoe ga je er mee om?

De gemeente Olst-Wijhe heeft in samenwerking met organisaties die in de gemeente actief zijn voor mensen met een geheugenprobleem op Wereld Alzheimer Dag (21 september) aandacht gevraagd voor geheugenproblemen. Hoe herken je iemand met dementie en hoe ga je er mee om?!

Op straat en in openbare gelegenheden in Olst en Wijhe werden mensen aangesproken door een acteur die speelde dat hij de weg kwijt was, naar het ziekenhuis moest en zijn broer kwijt was. Mensen reageerden meestal hulpvaardig en keken om zich heen of omstanders ook konden helpen. Op dat moment schoten consulenten dementie en een verpleegkundig consulent te hulp om met mensen in gesprek te gaan wat zij ervaarden. Tevens gaven ze mensen tips hoe om te gaan met mensen met dementie in dit soort situaties, welke hulp er mogelijk is en waar.

Steeds meer mensen zullen de komende jaren te maken krijgen met dementie. Het aantal mensen met dementie in Olst-Wijhe bedraagt volgens Alzheimer Nederland op dit moment 330. Dit aantal zal toenemen tot 710 in 2040. Partners, oma’s en opa’s, vaders en moeders, zussen en broers, vrienden en buren kunnen getroffen worden door de ziekte. Gelukkig groeit de aandacht voor dementie, ook in Olst-Wijhe vanuit de gedachte van een inclusieve, dementievriendelijke samenleving en is er hulp mogelijk. Er zijn o.a. Huuskamers in Olst en Wijhe en er zijn casemanagers in de gemeente Olst Wijhe werkzaam bij Buurtzorg, Carinova en Het Zandt.

Gratis Training
De gemeente Olst-Wijhe wil de kennis over dementie vergroten. Daarom worden allereerst medewerkers van de gemeente getraind in GOED Omgaan met dementie. Maar ook inwoners kunnen zich aanmelden voor deze training die in het voorjaar van 2022 zal plaatsvinden. In de training GOED Omgaan met dementie leert de deelnemer stapsgewijs vaardigheden die belangrijk zijn wanneer hij of zij in contact komt met mensen met dementie. De deelnemer leert dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen, bijvoorbeeld op straat, in het café of in de bibliotheek. Aanmelden voor deze gratis training kan via Evenmens Olst-Wijhe, tel. 0570 820993 of via email: info@evenmens.nl.

10 omgangstips

  1. Wees vriendelijk en geduldig
  2. Praat rustig, duidelijk en langzaam
  3. Maak oogcontact en gebruik lichaamstaal
  4. Verbeter zo weinig mogelijk
  5. Praat met iemand en niet over iemand
  6. Zeg wat je gaat doen
  7. Benadruk wat goed gaat
  8. Vat boosheid of wantrouwen niet persoonlijk op
  9. Bekijk per situatie wat je het beste kunt doen
  10. Wees open over de ziekte. Het overkomt je.