Fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar alzheimer

DEN HAM – Wát een feestje donderdagochtend in De Ham! Anita Stroot en Miranda Felix van Evenmens Twenterand stapten samen op de fiets met Betsy Valk, Harm Beens en Gerrit Nijzink om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Het gezelschap vertrok rond de klok van 10.00 uur vanaf het Ontmoetingscentrum Juliana om gezamenlijk een grote ronde te fietsen en op deze manier aandacht te vragen voor deze mooie challenge. In totaal fietsen Miranda en Anita ieder 280 kilometer in de maand april.

De consulenten van Evenmens Twenterand doen mee aan de Alzheimer Challenge, een initiatief van Team Alzheimer. De Alzheimer Challenge is een fietsevenement om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Deelnemers worden uitgedaagd om in de maand april 280 kilometer te fietsen, één meter per patiënt in Nederland. Op wat voor fiets en in welk tijdsbestek zij deze afstand afleggen mogen de deelnemers zelf bepalen. “Onderzoek naar deze ziekte is heel belangrijk”, legt Anita Stroot uit. “In Nederland lijden 280.000 mensen aan dementie, in 70 procent van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie en daarmee is dementie de duurste ziekte in Nederland. Genezing is nog niet mogelijk, behandeling wel. Alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek kunnen we deze ziekte overwinnen.”

Miranda vult aan: “In ons werk komen wij veel mensen met geheugenproblemen tegen en hun mantelzorgers. Wij proberen hen zo goed mogelijk te ondersteunen, maar willen graag dat er meer onderzoek wordt gedaan. Daarom hebben wij ons opgegeven voor deze challenge. Mensen kunnen ons sponsoren met een bijdrage, maar mogen ook een steentje bijdragen door een stukje mee te fietsen. En deze mogelijkheid hebben Betsy, Harm en Gerrit direct gegrepen. Zij hebben alle drie in hun persoonlijke leven te maken met dementie en kennen elkaar via het Ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen in Den Ham. Dit is een initiatief van Evenmens Twenterand en ZorgSaam Twenterand ”

Op de dag van de tocht der tochten, zoals Betsy het gekscherend noemt, wordt nog eens extra geld opgehaald. Zowel Betsy als Anneke, een deelnemer van het Ontmoetingscentrum, namen een goedgevulde envelop mee. “Als OC Juliana er niet was geweest, hadden wij elkaar nooit leren kennen. We hebben erg veel aan een activiteit zoals deze. Het geeft ons veel steun. Daarom wil ik Anita en Miranda dan ook extra bijstaan, door een stukje mee te fietsen”, aldus Betsy.

De deelnemers hadden ondanks de kou een mooie en gezellige dag. Team Evenmens heeft inmiddels zo’n kleine 1400 euro ingezameld. Sponsoren kan echter nog steeds via: https://actie.alzheimerchallenge.nl/team/evenmens-twenterand