Autisme Trefpunt Twenterand

“Ik zou weleens met iemand willen praten die zelf met autisme in huis te maken heeft” en “Misschien heeft mijn kind wel autisme, kan ik met iemand praten die er kennis over heeft?” Zomaar twee vragen die bij inwoners van Twenterand leven. Reden voor een aantal initiatiefnemers om een Autisme Trefpunt op te starten.

Het Autisme Trefpunt Twenterand is vanaf 1 maart 2022 geopend. Dit trefpunt wordt gerealiseerd vanuit een bijdrage van het innovatiefonds van de gemeente Twenterand en heeft als doel om kennis rondom Autisme en AD(H)D in de gemeente te bundelen en makkelijker vindbaar te maken. Evenmens Twenterand, MEE IJsseloevers en ervaringsdeskundige ouders zetten zich samen in om dit doel te bereiken.

De initiatiefnemers van het Autisme Trefpunt Twenterand zijn: Miranda Felix, Marieke Hulstein en Miriam van der Borght. Zij hebben veel kennis op het gebied van autisme. Zowel Miranda als Marieke komen in hun dagelijkse werk veel in contact met mensen met autisme en hun ouders of andere naasten. En vanwege haar ruime ervaring in het werken met mensen met autisme, is Miriam ingezet als gespecialiseerde zorgvrijwilliger binnen Evenmens Twenterand.

Spreekuur
Elke dinsdagochtend is er een spreekuur van 9.00 tot 11.00 uur in wijkgebouw Oos Plekkie in het Flierpark in Vroomshoop aan de Bijvank. Op de laatste dinsdag van de maand vindt hier een koffieochtend plaats, waar men ervaringen kan uitwisselen onder het genot van een kopje koffie of thee. De initiatiefnemers begrijpen dat niet iedereen in de gelegenheid is om dan te komen, dus er is ook een mogelijkheid om via mail contact te zoeken. Afhankelijk van de vraag kan dan gekeken worden of er een (telefonische) afspraak ingepland kan worden. ‘We willen vooral de drempel om binnen te komen laag houden. Iedereen is welkom en we spelen graag in op vragen die er leven. We kunnen thema’s behandelen waar behoefte aan is,’ aldus de projectgroep.

Daarnaast kan men vanuit het trefpunt ook koffieochtenden voor naasten en speciale lotgenotengroepen aanbieden. In de Week van Autisme, op dinsdagochtend 5 april, is de officiële opening van het Autisme Trefpunt met een koffieochtend, korte kennismaking met Brain Blocks en een vertoning van de documentaire Mind My Mind (in samenwerking met Loes Twenterand). Meer informatie volgt. Nu al aanmelden? Stuur dan een mail naar: autismetrefpunt@evenmens.nl. Woensdag 6 april (inloop 19.00 uur, start 19.15 uur) wordt een Autisme Belevingscircuit georganiseerd. Hieraan kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Meer informatie en aanmelden via: www.evenmens.nl/abc.

Gratis toegang
Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoekje aan het Autisme Trefpunt Twenterand of aan het lenen van een boek, dus wees welkom. De projectgroep is nog op zoek naar input van inwoners die zelf met ASS en/of AD(H)D te maken hebben. Een aantal ouders heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat ze graag andere ouders willen helpen in hun zoektocht naar ondersteuning. Het Trefpunt kan ook nog hulp gebruiken bij de uitvoering van het wekelijkse spreekuur, bij het runnen van de bibliotheek en het organiseren van koffie-ochtenden of themabijeenkomsten rondom autisme.

Voor meer informatie, om je aan te melden als geïnteresseerde, of met ideeën voor thema’s, neem contact op via de mail: autismetrefpunt@evenmens.nl.