Zorgboerderij

Evenmens en zorgboerderijen

Al sinds mensenheugenis is het boerenerf een gastvrije plek. In deze omgeving zijn mensen welkom die niet zo gemakkelijk kunnen meedraaien in de maatschappij. Mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking bijvoorbeeld. Binnen een zorgboerderij ontdekken zij hun mogelijkheden en vinden ze een plaats om zichzelf te mogen zijn. Op de boerderij is het gezellig, je kunt er iets leren en je kunt een handje meehelpen. Zo verzorgen deelnemers de dieren, helpen mee op het land of bereiden de warme maaltijd.

Een zorgboerderij is een kansrijke plek om persoonlijke groei en ontwikkeling van deelnemers mogelijk te maken. Het is een omgeving die prikkelt en stimuleert en daarnaast voldoende structuur en veiligheid kan bieden zodat deelnemers de uitdaging ook aan durven gaan. Een zorgboerderij is ook een omgeving met voldoende ruimte om elkaar niet in de weg te zitten en kent voldoende variatie om werk of dagbesteding op maat te bieden.

Zorgvrijwilligers bieden extra helpende handen bij de opvang van de deelnemers van de zorgboerderij. Dat betekent meer zorg en aandacht voor hen.

Zorgboeren zoeken in toenemende mate ondersteuning bij de bemiddeling en begeleiding van vrijwilligers. Zij kunnen in midden en noordoost Overijssel daarvoor terecht bij Evenmens. Dankzij de vrijwillige inzet worden mantelzorgers ontlast. Daarnaast biedt een zorgboerderij mogelijkheden voor leuk, zinnig en waardevol vrijwilligerswerk, waar vrijwilligers hun ‘ei’ in kwijt kunnen.

Evenmens en de deelnemende zorgboeren zijn ontzettend blij met de vrijwilligers die vol enthousiasme hun tijd en energie aan de deelnemers willen besteden. Zonder hen zou de dag op een zorgboerderij er anders uitzien!

 Voor zorgvrijwilligers die op een zorgboerderij worden ingezet volstaat het deelnemen aan de basiscursus. De inzet vereist geen aanvullende training.

Ben je geïnteresseerd in het bieden van ondersteuning op een zorgboerderij? Meld je dan aan als zorgboerderijvrijwilliger. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het aanspreekpunt van Evenmens in uw gemeente of met het regionale kantoor, telefoon 0548 – 638 830.

Agenda

ma 10

Training ‘Goed omgaan met dementie’ gemeente Raalte

februari 10 | 13:30 - 16:00
Mariënheem
di 11

Lotgenotengroep OASE Twenterand

februari 11 | 08:00 - 17:00
di 03

Samen Verder Trefpunt

maart 3 | 10:00 - 11:30
Nijverdal
wo 15

Lotgenotengroep OASE Twenterand

april 15 | 08:00 - 17:00