Werk&Mantelzorg

Het aantal mensen dat een baan met mantelzorgtaken combineert neemt nog altijd toe. Hierdoor groeit ook de behoefte aan mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. De Stichting Werk&Mantelzorg stimuleert bedrijven en organisaties om hieraan op een verantwoorde wijze invulling te geven.

Eén op de zes werknemers in Nederland combineert een baan met langdurige (onbetaalde) zorg voor een chronisch zieke partner, een gehandicapt kind of een hulpbehoevende ouder. Gemiddeld besteden zij 15 uur per week (bijna twee werkdagen!) aan mantelzorgtaken. Uit onderzoek blijkt dat de helft van deze mantelzorgers problemen ervaart met de combinatie van werk en zorgtaken.

Veel mantelzorgers overwegen om minder te gaan werken of helemaal te stoppen. Om medewerkers gezond, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar te houden is mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid essentieel. Niet alleen voor de mantelzorgers die werken, maar ook voor de organisatie waarvoor zij werken.

Evenmens ondersteunt organisaties zodanig dat de inzetbaarheid van mantelzorgers zo goed mogelijk is of zelfs groeit.

Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid begint met bewustwording en het bespreekbaar maken van de combinatie van werk en mantelzorg. Evenmens biedt bedrijven de mogelijkheid om een nulmeting uit te laten voeren. De nulmeting geeft antwoord op de volgende vragen:

Hoeveel mantelzorgers zijn er in uw organisatie?
Hoe ervaren de mantelzorgers de combinatie van werk en zorg?
In hoeverre is het onderwerp bespreekbaar op de afdeling?
Wat is er nodig om een bedrijf mantelzorgvriendelijk te maken?

 

Inmiddels heeft een aantal gemeenten, organisaties en bedrijven, met ondersteuning van Evenmens, een mantelzorgvriendelijk beleid ontwikkeld en de erkenning ‘Mantelzorg Vriendelijk Bedrijf’ ontvangen:

Gemeente Olst-Wijhe
Gemeente Rijssen-Holten
Stichting Peuterspeelzalen Raalte
KOOS kinderopvang te Raalte
Sonodruk te Heino
Firma Braakman te Laag Zuthem
Stichting Evenmens, informele zorg voor elkaar te Nijverdal
Gemeente Hellendoorn

IMG_0023 - kopie

Effecten van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid zijn verlaging van het ziekteverzuim, toename van de productiviteit van de medewerker en verhoging van de kwaliteit van de werkzaamheden. Aantrekkelijk werkgeverschap leidt tot behoud van waardevolle en betrokken medewerkers en als gevolg hiervan tot vermindering kosten voor werving en selectie van nieuwe medewerkers. De organisatie en de medewerker vergroten het committent en de flexibiliteit naar elkaar, hetgeen het imago van de organisatie ten goede komt.

Wilt u als werkgever ook aandacht besteden aan de combinatie van werk en mantelzorg  en zo een mantelzorgvriendelijke organisatie creëren ? Neemt u dan contact op met  Joanelle Klaas.

Agenda

do 22
do 22

Filmavond over beginnende dementie in Olst

maart 22 | 19:30 - 21:30
Olst
vr 23

Vriendenkring bijeenkomst

maart 23 | 19:30 - 21:30
Rijssen