Symposium van Evenmens VPTZ zeer geslaagd

 • 15-04-2019
 • Evenmens
 • Symposium van Evenmens VPTZ zeer geslaagd

  Janny Broekhuis en Ina Versmissen, VPTZ coördinatoren bij Evenmens, informele zorg voor elkaar kunnen terugkijken op een zeer goed bezochte en inspirerende middag. Donderdag 11 april vond een groot symposium plaats in het Centrum in Nijverdal, met als thema ‘Samen zorgen voor een waardig levenseinde’.

   

          

  De in grote getale aanwezige bezoekers van het symposium, bestaande uit: vrijwilligers, mantelzorgers, zorgvragers en beroepskrachten genoten eerst van een interessante lezing van Prof. dr. Manu Keirse, deskundige op het gebied van omgaan met verlies, rouw en verdriet. Tijdens de lezing ging hij ook in op de aandacht voor kinderen; hoe belangrijk het is om ze aandacht te geven bij het overlijden van een dierbare. Keirse sloot af met 2 tranen en een witte roos. Dit om de liefde en oprechte zorg in de laatste levensfase aan te geven.

  Een informatieve lezing werd gegeven door de coördinator van de Netwerken Palliatieve Zorg Twente, Gerda Kievitsbosch. Het netwerk bevordert onder andere de samenwerking binnen de palliatieve zorg tussen de beroepskrachten en de mantelzorgers en vrijwilligers. Jen van Gijssel, vrijwilliger van de palliatieve terminale zorg, sloot voor de pauze af met haar ervaringsverhalen. Jen wordt voornamelijk ingezet als vrijwilliger VPTZ in de nachten. Tijdens haar lezing kwam duidelijk naar voren dat Jen haar vrijwilligerswerk met veel compassie doet. Het geeft haar erg veel voldoening om mensen bij te staan in moeilijke tijden.

  In de pauze en na afloop konden alle aanwezigen een kijkje nemen op een informatiemarkt. Hier presenteerden zich meerdere organisaties die te maken hebben met dit thema.

  Na de pauze hadden de bezoekers de keuze om deel te nemen aan een workshop, lezing of gesprekstafel. In de grote zaal verzorgde Han Sparnaaij van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde) een lezing. Wilsverklaringen, palliatieve sedatie, euthanasie en ethiek zijn onderwerpen die ter sprake zijn gekomen. In zaal 2 gingen Gerda Kievitsbosch en Ina Versmissen met de mensen in gesprek over de samenwerking tussen de informele en formele zorg en de zaal ernaast gaf Patricia Jassies, Oncologie Oedeem Fysiotherapeute (OOF), een workshop.

  Bernarda Heslinga, huisarts en kaderarts Palliatieve Zorg en medisch Consulent consultatieteam palliatieve zorg, sprak in zaal 3 over de rol van de huisarts tijdens de laatste levensfase en Dinie Beuving, pastor en geestelijk verzorger, ging in zaal 6 in gesprek over het thema “Als sterven dichtbij komt, krijgt leven een andere kleur”.

  Rob Bruntink, journalist/auteur met palliatieve zorg als specialisatie, was aanwezig om een interactieve workshop ‘In gesprek over het levenseinde’ te geven en Saskia Nijzink en Lawrence Vrugteman, wijkverpleegkundigen en case managers dementie van Thuiszorg Carintreggeland, vertelden over de thuiszorg tijdens de laatste levensfase.

  Boeiende middag
  Dat het thema van deze middag aanspreekt, bleek wel uit de grote opkomst en de vele positieve reacties.
  ‘Treffend, herkenbaar, boeiend.’
  ‘Compassie en wetenschap verbonden in een treffende inspirerende lezing.’
  Enkele reacties die we achteraf mochten ontvangen.
  “Wij zijn erg blij dat dit symposium zoveel mensen heeft aangesproken. We willen dan ook graag alle sponsoren (DR.C.J. Vaillantfonds en stichting Roparun) bedanken. Zij hebben deze middag mede mogelijk gemaakt”, aldus Ina en Janny van Evenmens.

   

           

  Zorgvrijwilligers VPTZ gezocht
  Wilt u ook iets betekenen voor de medemens? Meld u dan aan als vrijwilliger palliatieve terminale zorg! Ook als u denkt dit te willen gaan doen naast uw mooie werk als beroepskracht in de zorg. We weten hoe belangrijk het is dat mensen mogen sterven op de plaats van voorkeur en dat we met elkaar in een juiste samenwerking hierin kunnen ondersteunen. Evenmens helpt bij een inzet overdag of nacht in deze laatste levensfase of dat nu thuis is of in een instelling.

  Evenmens Informele zorg voor elkaar
  www.evenmens.nl
  0548 63 88 30.
  info@evenmens.nl

   

  DOWNLOADS

  Klik hier voor de presentatie van Gerda Kievitsbosch

  Klik hier voor de presentatie van Rob Bruntink