Siebold Schipper: ‘Van binnen en buiten ben ik opgebloeid’

 • 17-05-2019
 • Evenmens
 • Het mooiste wat je als zorgvrijwilliger kunt krijgen, is een glimlach op het gezicht van een ander. Want zorgvrijwilliger ben je vanuit het gevoel dat je het leven van hem of haar op dat bepaald moment net even gemakkelijker maakt. “Aan het woord is Jaap Hotting, één van de zorgvrijwilligers van Evenmens, informele zorg voor elkaar. Via deze stichting kwam Jaap in contact met Siebold Schipper, wiens leven op dat moment behoorlijk op z’n kop stond.

   

  Siebold was op dat moment mantelzorger voor zijn vader met dementie. Via Evenmens kregen zij hulp van een consulent mantelzorgondersteuning. Zij zorgde ervoor dat zorgvrijwilliger Jaap Hotting in contact kwam met de familie om hen te ondersteunen. Inmiddels is vader Schipper overleden, maar is het contact tussen Siebold en Jaap blijven bestaan. “Mede door zijn hulp en aanwezigheid heb ik mijn leven weer een beetje op de rit”, vertelt Siebold.

  Siebold heeft het syndroom van Asperger, één van de vormen van autisme spectrum stoornis. Zijn intelligentie is bovengemiddeld. Taalontwikkeling en -begrip zijn normaal, net als de zelfredzaamheid. Wel heeft hij problemen in de omgang met anderen. Vaak vindt Siebold het lastig om te begrijpen wat andere mensen denken en voelen en soms begrijpt hij niet wat iemand bedoelt. Het opbouwen én onderhouden van vriendschappen is daarom lastig. “Ik ben een gelovig man, maar enkele jaren geleden zat mijn leven op een verkeerd spoor. Ik zat in een heel diep dal en had geen mooi leven. Door het contact met Jaap heb ik de juiste weg weer teruggevonden. Maar dat is met hele kleine stapjes gegaan.”

  Als klokkenmaker bezit Siebold de kennis en ervaring om elke kapotte klok te repareren. In een ruimte vol met klokken, kan Siebold elke klok herkennen. Dat is zijn kracht en dat maakt dat hij deze ambacht tot in de puntjes beheerst. Helaas was hij sinds het overlijden van zijn vader erg klein behuisd, omdat hij vanuit de ouderlijke woning moest verhuizen naar een klein appartement, waardoor er weinig ruimte was om dit vak goed uit te oefenen. Door bemiddeling van Jaap is Siebold werkzaam voor de Stichting Gereformeerd Erfgoed waarbij hij correctie- en vertaalwerk verricht. Ook is hij actief als theoloog. Op locatie verzorgt Siebold regelmatig boeiende lezingen. Nu zijn leven weer op het juiste spoor is gezet, voelt Siebold zich meer verbonden met deze maatschappij. En het mooie is, dat hij inmiddels, ook door bemiddeling van Jaap, in het bezit is van een eigen, ruim appartement. ” Van binnen en buiten ben ik dus opgebloeid. Ik ben erg gelukkig met de wending van mijn leven op dit moment”, aldus Siebold.

  Jaap is nog altijd bereikbaar voor hulp en ondersteuning. Er wordt aan gewerkt dat deze hulp steeds minder nodig is. “Siebold heeft door zijn stoornis moeite om zelf contacten te leggen en te onderhouden. We zijn nu bezig om dit toch te bewerkstelligen, zodat hij meer los van mij komt te staan. En dat gaat heel goed! Al met al hebben we, mede door hulp en ondersteuning van Evenmens, een mooi resultaat voor Siebold kunnen bereiken “, aldus Jaap Hotting.

  Meer weten over Mantelzorgondersteuning of de inzet van zorgvrijwilligers? Neem dan contact op met Evenmens, informele zorg voor elkaar.
  Tel. 0546 89 83 72
  info@evenmens.nl