Respijtzorg / jonge mensen met dementie

Samenwerking op buurtboerderij Het Oosterbroek in Luttenberg
Sinds de zomer van 2015 werken Buurtboerderij Het Oosterbroek, ZorgAccent en Evenmens samen voor respijtzorg / ontmoeting voor jonge mensen met dementie.

Jonge mensen met dementie staan nog midden in het leven. Ze  willen samen met hun mantelzorgers zelf de regie houden over hun leven en zorg kiezen die bij hen past. Een zorgaanbod voor ouderen past niet bij hen omdat deze zorgvraag heel anders is.

Het doel van dit project is de draagkracht en de draaglast van de mantelzorgers in balans te brengen. Door deze mantelzorgers te ondersteunen kunnen de jonge mensen met dementie langer thuis blijven wonen hetgeen leidt tot  een meer gewenste situatie voor zowel de persoon met dementie als zijn mantelzorger. 

Buurtboerderij Het Oosterbroek in Luttenberg biedt een prachtige locatie waar jonge mensen met dementie hun dag onder begeleiding kunnen doorbrengen. ZorgAccent heeft expertise in huis voor wat betreft jonge mensen met dementie en heeft op verschillende locaties, zoals op buurtboerderij Het Oosterbroek, dagbestedingscentra. Evenmens is gespecialiseerd in het scholen, inzetten en begeleiden van zorgvrijwilligers en het ondersteunen van mantelzorgers. Door deze samenwerking ontstaat krachtenbundeling en versterken de organisaties elkaar.

Het Oranjefonds heeft in het kader van NLdoet 2017 samen met SBS6 een mooi filmpje gemaakt over de buurtboerderij en de mensen die daar deelnemen. Klik voor meer informatie op:

NLdoet

Op de buurtboerderij Het Oosterbroek worden jonge mensen met dementie gestimuleerd om hun mogelijkheden te benutten. De buurtboerderij is voor jonge mensen met dementie een prikkelarme en een stimulerende omgeving.  Er wordt een breed activiteitenaanbod geboden naast zingeving, respect en autonomie. Jonge mensen met dementie voelen er zich veilig en voelen zich gewaardeerd. Geschoolde zorgvrijwilligers ondersteunen de jonge mensen met dementie gedurende de dag. Soms werken zorgvrijwilligers 1 op 1 met een jong persoon met dementie maar er wordt ook groepsgewijs gewerkt.

De projectmedewerker van Evenmens biedt bij Het Oosterbroek de helpende hand door werving, scholing en begeleiding van de zorgvrijwilligers van Het Oosterbroek. Daarnaast wordt mantelzorgondersteuning aan de mantelzorgers van de jonge mensen met dementie geboden, zowel individueel als in groepsverband.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectmedewerker Thea ten Have, ttenhave@evenmens.nl, telefoon 0548 – 638 830 of 06 – 46 28 21 23.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

logo Oranjefondslogo Noaberfondslogo VSB fonds

Agenda

di 20

Autisme Belevings Circuit Raalte

november 20 | 19:30 - 22:00
Raalte
wo 21

OASE wandeling voor mensen met een partner met autisme

november 21 | 10:00 - 12:00
Wierden
wo 21

De kracht van herinneringen Hellendoorn

november 21 | 10:45 - 13:00
Heino
wo 21

Alzheimer Café Twenterand

november 21 | 19:30 - 21:30