Na diagnose dementie: blijf actief, vrijwilligerswerk heeft positief effect

 • 17-06-2019
 • Evenmens
 • BRON: NIEUWSUUR
  Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

  Bovendien heeft het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie én voelen mantelzorgers zich minder emotioneel belast.

  Nieuw programma
  Het vrijwilligerswerk is onderdeel van een nieuw programma en heet DemenTalent. Mensen met dementie worden gekoppeld aan vrijwilligerswerk op basis van hun talenten. Vaak is dit werk met de handen in de openlucht, met kinderen, in de dienstverlening en in het onderwijs. Een ander deel van het programma is dat mantelzorgers gebruik kunnen maken van telefonische coaching of een online cursus kunnen volgen in het omgaan met de gevolgen van dementie en het goed voor zichzelf zorgen als mantelzorger. Het onderzoek bekeek of dit individuele ondersteuningsprogramma toegevoegde waarde had, vergeleken met de al bestaande ondersteuning, die veel meer groepsgericht is.

  Ontmoetingscentra
  Dit vrijwilligerswerk wordt georganiseerd vanuit ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Van die ontmoetingscentra zijn er 163 in Nederland en ze zijn zó succesvol dat er vanuit het buitenland veel interesse is voor deze Nederlandse aanpak: ze zijn nu ook opgezet in Italië, Polen, Engeland, Spanje en Australië.
  Professor Rose-Marie Dröes is de drijvende kracht achter deze ontmoetingscentra en kreeg hier vorig jaar zelfs een koninklijke onderscheiding voor. Toch is haar werk nog niet heel bekend.
  “Nee, dit soort onderzoek staat veel minder in de spotlight dan het dementieonderzoek dat zich richt op medicijnen of genezing”, vertelt Dröes. “Maar als je kijkt naar de effecten van ons werk: de ontmoetingscentra, het vrijwilligerswerk de telefonische gesprekken met mantelzorgers, dan hebben wij veel meer succes. Veel meer dan het medicijnonderzoek dat nu al dertig jaar bezig is en miljarden heeft gekost. Met betrekkelijk weinig resultaat.”

  LEES VERDER… KLIK HIER

  Nieuwsuur heeft zondag 16 juni aandacht besteed aan dit onderwerp. Met in de studio de drijvende kracht achter deze ontmoetingscentra: professor Rose-Marie Dröes.

  Ook bij Evenmens bieden we Ontmoetinsgcentra op meerdere plekken in ons werkgebied.
  Klik hier voor meer informatie.