BINT 2972  Project ‘Jonge mantelzorgers vriendelijke scholen’
Jonge mantelzorgers vriendelijke scholen is prachtig project van Evenmens, informele zorg voor elkaar. Evenmens heeft als doel om mantelzorg bespreekbaar te maken. Daarnaast willen zij meer begrip, herkenning en erkenning voor deze kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek gezinslid.

“Jonge mantelzorgers vragen niet om hulp en kunnen daardoor overbelast raken. Meer bekendheid moet problemen nu en later voorkomen.” (consultenten Jonge Mantelzorgers)

De consulenten voor jonge mantelzorgers hebben inmiddels een aantal middelbare scholen in de regio bezocht. Samen met theatergroep BINT biedt Evenmens een totaalpakket aan waarbij jonge mantelzorgers, medeleerlingen en docenten kennismaken met ‘de jonge mantelzorger’;  wanneer ben je een jonge mantelzorger, wat kan het betekenen om op te groeien met een gezinslid dat extra zorg nodig heeft en hoe kan je er zijn voor een ander. Zonder te problematiseren, want alle jongeren willen tenslotte ook graag gewoon zijn.

BINT 2671

Wat biedt Evenmens aan?

  1. Een informatiebijeenkomst voor docenten (1 à 1 ½ uur).
  2. Een dynamische jongerenvoorstelling aangeboden door theatergroep BINT die laat zien hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt. Het beïnvloedt de beeldvorming en maakt je bewust van de dilemma’s en zorgen waar jongeren in een mantelzorgsituatie mee te maken krijgen (45 minuten).
  3. Een interactief na programma voor leerlingen waarin ze zich onder andere gaan verhouden tot stellingen en waar er ruimte is om eigen situaties bespreekbaar te maken (45 minuten).

“De voorstelling was heel confronterend en ook herkenbaar. We willen graag begrip van docenten en leerlingen.” (zorgcoördinator EVO De Passie in Wierden)

BINT 2776

Natuurlijk vinden we nazorg ook heel belangrijk. Samen met de school bekijken we welke vorm van nazorg passend is.
Met dank aan de Provincie Overijssel kan Evenmens het project gratis aanbieden aan alle scholen in ons werkgebied. Dit zijn zowel de middelbare scholen als basisscholen.

Lees ook het artikel in de Tubantia over het project en de uitvoering op De Passie in Wierden.

Meer weten? Neem dan contact op met Annelies Slager, aslager@evenmens.nl  tel:0548 638 830.