Tips

Praat met iemand die je vertrouwt
Het helpt om je hart te luchten en om te horen hoe anderen in je gezin de situatie beleven. Is dit binnen je gezin moeilijk? Denk dan eens aan een vriend of vriendin of iemand van school, bijvoorbeeld je mentor of een leraar waarmee je het goed kunt vinden. Zoek iemand die je vertrouwt en trek aan de bel.
* Wie is belangrijk voor jou?

Zoek informatie over de ziekte of beperking
Weten wat er aan de hand is geeft meer grip op de situatie. Als je bijvoorbeeld weet waarom het gedrag van je broer met autisme anders is helpt dit de situatie beter te begrijpen. Het maakt het niet altijd makkelijker, maar wel duidelijker. Voor informatie over verschillende stoornissen of ziektes of beperkingen kun je bijvoorbeeld terecht op verschillende internetsites.

Accepteer hulp
Slokt de zorg veel van je tijd en energie op? Ga dan samen met je ouders op zoek naar (professionele) hulp zodat jouw rugzakje minder vol is en je tijd en energie overhoudt voor je eigen leven.  Je zou kunnen vragen naar een zorgvrijwilliger van Evenmens zodat je moeder, vader, broer of zus leuk gezelschap heeft en jij met een gerust hart tijd door kunt brengen met je vrienden.
* Wie kan jou helpen?

Zorg goed voor jezelf
Je kunt de zorg voor de ander het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt. Zorg daarom voor genoeg beweging (sport) en probeer zo gezond mogelijk te eten. Neem anderen in vertrouwen en breng tijd door met mensen die je energie geven. Jouw gezondheid is belangrijk.
* Waar krijg je energie van? Waar word je blij van?

Ontmoet andere jonge mantelzorgers
Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en geeft het een prettig gevoel anderen te ontmoeten die precies snappen wat jij bedoelt en meemaakt. Wil jij ook andere jonge mantelzorgers ontmoeten? Kom dan bij onze activiteiten. Je bent van harte welkom!
* Ken jij iemand die ook zorgt?

Het programma Bikkels
Villa Achterwerk heeft opnamen gemaakt van jonge mantelzorgers in allerlei verschillende situaties. Misschien leuk om naar te kijken. Via deze link kom je op de site http://www.vpro.nl/jeugd/zoeken.html?q=bikkels  

Agenda

ma 25

Inloopcentrum Kom d’r in gemeente Hellendoorn

februari 25 | 10:00 - 12:00
Nijverdal
wo 27

Alzheimer Café Hellendoorn

februari 27 | 19:30 - 21:30
Hellendoorn
do 28

Wandeling voor partners van een volwassene met ASS

februari 28 | 10:00 - 12:00
Raalte
do 28

Ontmoetingscentrum Twenterand

februari 28 | 10:00 - 12:00
Den Ham