Een Blijk van Waardering voor Mantelzorgers

ls u wordt verzorgd door uw partner, kind, ouder, vriend(in) of kennis dan kunt u eenmaal per jaar een ‘Blijk van Waardering’ aanvragen bij de gemeente. Dit ‘compliment’ is er om de inzet te erkennen en te waarderen. En dat het wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de vele gesprekken die wij als Evenmens Olst-Wijhe regelmatig voeren met de zorgvragers en hun mantelzorgers. Onlangs spraken wij met Wijnand en Paula uit Wijhe…

Gemiddeld 1 op de 5 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit nog steeds. De combinatie werk en mantelzorg is behoorlijk zwaar en lastig. Maar je hebt weinig keus: je dierbare heeft zorg nodig, maar vanwege het inkomen zul je gewoon moeten blijven werken. Dit is ook het geval bij Wijnand.

Wijnands vrouw, Paula, heeft COPD en een diffusiestoornis. Hierdoor wordt de zuurstofopname belemmerd en dat brengt schade toe aan organen. Paula kan steeds minder goed functioneren en moet bijvoorbeeld ook elke nacht bijgevoed worden via een sonde. Anders valt ze teveel af. De wijkverpleging komt een paar keer per week even langs voor de medische verzorging, maar alle overige taken nemen Wijnand en Paula’s dochter op zich. Het gaat dan om het doorspoelen van de sonde, huishoudelijke taken, het verzorgen van de maaltijden en persoonlijke verzorging.

Daarnaast werkt Wijnand ook gewoon fulltime in de staalbouw. “Eerder werkte ik altijd in de buitendienst en zat geregeld in de kost. Dit is echter niet meer te combineren met de zorgtaken thuis. Gelukkig heeft mijn werkgever meegedacht en is er een plek voor mij gecreëerd in de werkplaats van het bedrijf. Op deze manier ben ik sneller thuis en altijd in de buurt als er gebeurt” legt Wijnand uit.

Mantelzorgers zelf spreken vaak niet over hun zorgtaken; zij zien of herkennen zich niet als mantelzorger of houden om diverse redenen hun mantelzorgsituatie voor zichzelf. Ook Wijnand wist lange tijd niet dat er een benaming is voor deze zorg aan zijn vrouw. “Ze is mijn vrouw, tuurlijk zorg ik voor haar. Dat doe ik met veel liefde”. Pas na enkele jaren zorg wijst iemand hem op de ‘Blijk van waardering’ van de gemeente Olst-Wijhe en de mogelijkheden tot mantelzorgondersteuning. “Geweldig dat dit bestaat en dat ik gewaardeerd wordt voor alles wat ik doe.”

De Blijk van waardering bestaat uit VVV cadeaukaarten ter waarde van € 100,-. Deze kunnen zorgvragers aan hun mantelzorger geven of verdelen onder meerdere mantelzorgers als waardering voor de hulp die zij verlenen. Ook jonge mantelzorgers mogen een aanvraag doen. Deze regeling loopt tot 31 december 2019. Meer informatie is te vinden op: www.olst-wijhe.nl/blijkvanwaardering.