De kracht van herinneringen

20170112_174910-01 plankje 2

Gezellige bijeenkomsten voor mantelzorgers én mensen met dementie.
Samen iets ondernemen en elkaar (weer) beter leren begrijpen. Mantelzorgers van mensen met dementie geven aan hier behoefte aan te hebben.  Evenmens, informele zorg voor elkaar, organiseert een serie bijeenkomsten, onder de naam ‘De kracht van herinneringen’  voor mensen met dementie en mantelzorgers samen.

De methode  is gebaseerd op de (goedgekeurde en bewezen effectieve) Europese aanpak voor het begeleiden van mensen met dementie. Tijdens zes tot acht bijeenkomsten wordt aan de hand van verschillende thema’s herinneringen opgehaald.
Door samen bewust positieve herinneringen op te halen, kan er een verbeterd contact ontstaan tussen de persoon met dementie en zijn/haar mantelzorger. Daarnaast kan het zelfvertrouwen van de persoon met dementie toenemen.

Bekijk het filmpje over De kracht van herinneringen

Bekijk de uitzending van TV Oost over De kracht van herinneringen

Positieve insteek
Dementie is heel ingrijpend, voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor zijn omgeving.
De bijeenkomsten geven informatie en tips en hebben vooral een positieve insteek: meer begrip voor elkaar en het richten op wat mensen nog wél kunnen. De bijeenkomsten beginnen met een gezamenlijk uur voor de mensen met dementie en de mantelzorgers. In dat uur wordt een bekend thema uitgewerkt.  Onderwerpen kunnen zijn:  eten, huishouden, vakantie, huwelijk, feestdagen enzovoort.
Het is geweldig om te zien hoeveel gespreksstof dit oplevert en hoeveel de deelnemers zich kunnen herinneren door dingen te zien, te proeven, te ruiken of aan te raken. Ogen gaan sprankelen;  hele verhalen komen boven!
We laten op deze manier zien hoe je het beste contact kunt maken en samen een fijne ervaring kunt hebben.
Daarna splitst de groep zich: de mensen met dementie gaan met opgeleide zorgvrijwilligers lunchen en de mantelzorgers kunnen informatie en tips delen en verhalen uitwisselen met hun lotgenoten.

Positieve reacties
De reacties op de bijeenkomsten zijn heel enthousiast. Deelnemers geven vooral aan dat ze hun partner of familielid beter begrijpen, dat ze weer positieve kanten zien en dat ze veel meer waardering voor elkaar hebben. Vaak horen wij dat ze ‘de mens achter de persoon met dementie’ weer zien en dat ze verbaasd staan van wat hun naaste allemaal nog kan.

Tubantia 1 Kvh 2016                              Stentor artikel 22-4-2017
dubbelklik op de krantenartikelen geeft een vergroting

We bieden de bijeenkomsten aan binnen ons werkgebied. Vraag hierover gerust meer informatie!

De kracht van herinneringen: voor professionals

Voor  meer informatie:
Margret Overkamp, projectmedewerker  ‘De kracht van herinneringen’,
(0548) 63 88 30
moverkamp@evenmens.nl